Για απιστία μηνύουν τη διοίκηση του ΛΑΓΗΕ οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα

Για απιστία μηνύουν τη διοίκηση του ΛΑΓΗΕ οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα
Ο ΣΠΕΦ θεωρεί ότι με υπαιτιότητα των επικεφαλής του ΛΑΓΗΕ δεν καταβάλλονται οι οφειλές προς τους παραγωγούς που ανέρχονται στα 840 εκατ. ευρώ
Κατά της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ στρέφεται ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και τα μέλη του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σύνδεσμος έχει ήδη αναθέσει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο της Αθήνας να υποβάλλει μήνυση για απιστία σε βάρος της διοίκησης του ΛΑΓΗΕ διότι θεωρεί πως κωλυσιεργεί σε βάρος της ίδιας της υπηρεσίας αφού με δική της υπαιτιότητα δεν εξοφλεί τις οφειλές προς τον ΣΠΕΦ και τους παραγωγούς.
Η χρονική καθυστέρηση στην πληρωμή των οφειλομένων εντοπίζεται  
κυρίως σε αμέλεια, μιας και η διοίκηση δεν προχωρά στις νόμιμες ενέργειες είσπραξης των οφειλών από τον ΑΔΜΗΕ.
Το συνολικό χρέος προς τα μέλη του ΣΠΕΦ και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκων (ΠΣΑΦ) ανέρχεται στο ποσό των 840 εκατ. ευρώ.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο ΣΠΕΦ ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή έχει κυριολεκτικά εξοντώσει τους παραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα φόρων και εισφορών επί εισοδημάτων του 2016 που όμως δεν εισέπραξαν.
Αντίστοιχη δραματική κατάσταση επικρατεί και στο σκέλος της εξυπηρέτησης των δανείων των παραγωγών και βεβαίως της επιβίωσης των χιλιάδων οικογενειών που βρίσκονται πίσω από τα 15.000 φωτοβολταϊκά πάρκα.

Άμεση καταβολή οφειλών επιδιώκει ο ΣΠΕΦ

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά διεκδικεί την άμεση καταβολή των οφειλομένων από τη ΔΕΗ προς τον ΛΑΓΗΕ και αλυσιτελώς στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά τουλάχιστον 3 μηνών εκ των 6 μηνών υπερημερίας σήμερα.
Επίσης ζητά την άρση της παράνομης παρακράτησης του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΜΤΑΕ) της διακοψιμότητας, αφού ουσιαστικά δεν υφίσταται.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΦ είχε αποστείλει προ ημερών επιστολή – πρόσκληση – προειδοποίηση προς την Διοίκηση του Λειτουργού με κοινοποίηση σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Η επιστολή αφού αναλύει με αριθμούς την εφιαλτική κατάσταση των οφειλόμενων από ΔΕΗ μέσω ΑΔΜΗΕ και αλυσιτελώς από ΛΑΓΗΕ πόρων για τις ΑΠΕ ληξιπρόθεσμου ύψους 840 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς, καταλήγει στην κοινοποίηση της απόφασης του για ανάληψη νομικής δράσης για την διασφάλιση και επίσπευση των πληρωμών αυτών.  
Ο ΣΠΕΦ είχε προαναγγείλει ότι θα στραφεί δικαστικά και κατά της διοίκησης του Λειτουργού στην περίπτωση που η τελευταία παραμείνει απαθής και δεν διεκδικήσει δυναμικά, ακόμη και με νομικά μέσα, τα οφειλόμενα από ΔΕΗ μέσω ΑΔΜΗΕ και εφόσον δεν μειωθούν άμεσα οι υπερημερίες κατά τουλάχιστον 50 ημέρες από τις 170 που είναι σήμερα.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης