Στα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στοχεύει η Τέρνα Ενεργειακή μέχρι τα τέλη του 2018

Στα 1.000 MW εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ στοχεύει η Τέρνα Ενεργειακή μέχρι τα τέλη του 2018
Η εισηγμένη κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα έχει παρουσία σε ΗΠΑ, Πολωνία και Βουλγαρία
Ανεβάζει τον πήχη των επενδύσεών της η Τέρνα Ενεργειακή, καθώς σχεδιάζει να αυξήσει μέχρι τα τέλη του 2018 την εγκατεστημένη ισχύ των έργων της στα 1.000 MW από 738 MW που είναι σήμερα.
Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 35% για το σύνολο των επενδύσεων που αφορά τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, στις οποίες δραστηριοποιείται η εισηγμένη επιχείρηση.
Η εγκατεστημένη ισχύ της Τέρνα Ενεργειακή στην Ελλάδα ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 468 MW, μέγεθος που την κατατάσσει στην πρώτη θέση ανάμεσα στις εγχώριες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Η εταιρεία έχει σε δοκιμαστική λειτουργία δύο μονάδες, ενώ τρεις νέες μονάδες βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
Οι δύο από τις υπό κατασκευή μονάδες ΑΠΕ αναπτύσσονται στη Βοιωτία και η μία στο νομό Ημαθίας.  
Μέχρι σήμερα η επιχείρηση έχει αναπτύξει και λειτουργεί μονάδες ΑΠΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, διαθέτει έργα 468 MW στη Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία.
Επιπλέον, στο στάδιο της υλοποίησης ή «ώριμες» να ξεκινήσει η κατασκευή τους  είναι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ με συνολική ισχύ 242 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Θετικές προοπτικές εντός και εκτός Ελλάδας

Επισημαίνεται πως ο συνεχιζόμενος ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται πως θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω ενίσχυση της Τέρνα Ενεργειακή, οικονομικά και επενδυτικά.
Υπενθυμίζεται πως οι ενοποιημένες πωλήσεις της εισηγμένης ανήλθαν το περσινό πρώτο εξάμηνο στα 93,8 εκατ. ευρώ έναντι 85,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, ποσό αυξημένο κατά 9,8%, κυρίως λόγω των αυξημένων εσόδων από τις κατασκευές και την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 48 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 46,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015, αυξημένα κατά 2,8%, λόγω της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος.
Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2016 στα 10,4 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται στα 5,3 εκατ. ευρώ.  
Σημειώνεται, επίσης, πως ο ενεργειακός κλάδος της εταιρίας πραγματοποίησε πωλήσεις 66,5 εκατ. ευρώ, μειωμένες οριακά κατά 0,4% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθε στα 47,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης