Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εξοικονόμηση 720.000 ευρώ το χρόνο από την παραγωγή ενέργειας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Εξοικονόμηση 720.000 ευρώ το χρόνο από την παραγωγή ενέργειας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Το έργο χρηματοδοτήθηκε με 2,2 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και η απόσβεση θα γίνει σε 3 χρόνια.
Με μία Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής-Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης  που εγκαταστάθηκε το 2016 στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, το ίδρυμα έχει σχετική ενεργειακή αυτονομία και εξοικονομεί περίπου 700.000 ευρώ το χρόνο.
«Εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, στο Παπαγεωργίου καταφέραμε και εντάξαμε ένα έργο, που αφορούσε στην προμήθεια και εγκατάσταση μίας μηχανής, η οποία παράγει ταυτόχρονα ηλεκτρισμό και θερμότητα καίγοντας φυσικό αέριο» όπως είπε στο ρ/σ του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm» ο διευθυντής Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Γρηγόρης Σοφιαλίδης.
«Το καλοκαίρι την θερμότητα τη μετατρέπουμε σε ψύξη» είπε ακόμη, επισημαίνοντας ότι «το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου παράγει ενέργεια και εξοικονομεί 60.000 ευρώ το μήνα».
Η λειτουργία της Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής-Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 και ήδη το νοσοκομείο έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 37%.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα με αυτή τη μονάδα είναι, ότι ως μεγάλος καταναλωτής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας όπως είναι όλα τα νοσοκομεία, παράγεις ενέργεια αντί να τη μεταφέρεις από την Πτολεμαΐδα», όπως σχολίασε ο κ. Σοφιαλίδης.
«Αν αυτή την ενέργεια που παράγουμε με τη μηχανή, την αγοράζαμε από τη ΔΕΗ ή άλλο πάροχο και καίγαμε και φυσικό αέριο για τη θέρμανσή μας, θα πληρώναμε 60.000 ευρώ παραπάνω το μήνα» τόνισε ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και συμπλήρωσε ότι «η εξοικονόμηση είναι περίπου 720.000 ευρώ το χρόνο».
Ο κ. Σοφιαλίδης χαρακτηρίζει «άκρως συμφέρουσα» την επένδυση, καθώς όπως είπε το έργο χρηματοδοτήθηκε με 2,2 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και θα γίνει απόσβεση του κόστους σε μόλις 3 χρόνια.
Μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι και τα οφέλη για το περιβάλλον, καθώς όπως λέει ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του νοσοκομείου «καίμε απολύτως καθαρό καύσιμο» και προσθέτει ότι «όλα τα μεγάλα κτίρια που έχουν τέτοιες ανάγκες κλίμακος σε ηλεκτρισμό και θερμότητα, μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την πρακτική».
Επεσήμανε ακόμη ότι «το όνειρό μας είναι το “νοσοκομείο μηδενικής κατανάλωσης”, να μπορούσαμε να βάλουμε δηλαδή και φωτοβολταϊκά, αυτά όμως στοιχίζουν και βέβαια δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή τα κεφάλαια, αλλά ευελπιστούμε στα μελλοντικά ΕΣΠΑ να μπουν και τέτοια προγράμματα μηχανών παραγωγής ενέργειας με μηδενική κατανάλωση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης