Τελευταία Νέα

Περιορισμένο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών - Στα 30 MW οι προσφορές

Περιορισμένο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών - Στα 30 MW οι προσφορές
Εκτός από τις προσφορές που κατατέθηκαν ως τις 9 Οκτωβρίου που έληγε η προθεσμία για τις εγγυητικές επιστολές, υπάρχουν ακόμα έργα με σύμβαση σύνδεσης ύψους 50 MW που ενδέχεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επενδυτές σχετικά με τη συμμετοχή τους στον πρώτο διαγωνισμό για νέα φωτοβολταϊκά έργα, ύψους τουλάχιστον 40 MW, ο οποίος σημειωτέον είναι και ο πρώτος διαγωνισμός γενικότερα για έργα Ανανεώσιμης Ενέργειας που γίνεται στην ελληνική αγορά.
Η διενέργεια του διαγωνισμού αναμένεται το αργότερο ως τις αρχές Δεκεμβρίου και η σχετική προκήρυξη από τη ΡΑΕ θα δημοσιοποιηθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Η ΡΑΕ θα αποφασίσει ποιο θα είναι και τελικό ύψος της δημοπρατούμενης ισχύος, αν δηλαδή θα είναι τελικά 40 ή περισσότερα MW.
Ωστόσο, αν και η αγορά είχε αντιδράσει αρνητικά πριν από λίγους μήνες όταν είχε ανακοινωθεί ότι η ισχύς που θα βγει στον διαγωνισμό θα είναι 40 MW, καθώς ζήταγε μεγαλύτερες ποσότητες, φαίνεται ότι τελικά δεν υπάρχει και τόσο ισχυρό ενδιαφέρον.
Στις 9 Οκτωβρίου έληξε η προθεσμία κατάθεσης των εγγυητικών επιστολών για όσα έργα δεν έχουν υπογεγραμμένη σύμβαση σύνδεσης.
Από τα ποσά των εγγυητικών επιστολών μπορούμε να υπολογίσουμε σε ποιο ύψος ανέρχονται οι προσφορές, καθώς για το πρώτο 1 MW ανέρχεται σε 42.000 ευρώ και 21.000 ευρώ για κάθε ένα από τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 30 MW περίπου και αφορούν κατά κύριο λόγο τα έργα άνω του 1 MW, δηλαδή για όσα απαιτείται η έκδοση άδειας παραγωγής.

Στην «ουρά» έργα 50 MW

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν και οι επενδυτές που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο του έργα ισχύος 50 MW περίπου, με υπογεγραμμένη σύμβασης σύνδεσης (έως και πάνω από τρία χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις). 
Υπενθυμίζεται ότι στα έργα που υπογράφεται σύμβαση σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν χρειάζεται πλέον η εγγυητική επιστολή.
Έτσι λοιπόν, ορισμένοι απ' αυτούς τους επενδυτές ίσως συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, υπερκαλύπτοντας την προσφορά των 40 MW, κάτι που είναι επιθυμητό προκειμένου να υπάρξει ανταγωνισμός των συμμετεχόντων και μην «κολλήσουν» οι τιμές στα ανώτερα δυνατά επίπεδα που ορίζει ο διαγωνισμός (94 ευρώ/Mwh για έργα άνω και 104 ευρώ/MWh στα έργα κάτω του 1 MW).
Το τελικό ύψος των προσφορών που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό θα φανεί μετά την έκδοση της σχετικής προκήρυξης από τη ΡΑΕ και της κατάθεσης των σχετικών δικαιολογητικών (άδεια παραγωγής, όροι σύνδεσης κ.ά.) από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Όσοι πληρούν τους όρους του διαγωνισμού, θα αποκτήσουν και το δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης