H βουτιά τιμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πλήττει τις ευρωπαϊκές εταιρείες

H βουτιά τιμών στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πλήττει τις ευρωπαϊκές εταιρείες
Κάτω από τα 40 σεντς/κιλοβατώρα η τιμή των φωτοβολταϊκών πλασίων από την Κίνα, πλήγμα για ευρωπαϊκές εταιρείες.
Η ραγδαία αύξηση της ηλιακής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της εγχώριας ζήτησης, έχουν πυροδοτήσει μία εκρηκτική αύξηση στις κινεζικές εξαγωγές φωτοβολταϊκών, υπονομεύοντας εκ των πραγμάτων τη συμφωνία που είχε συνάψει η ΕΕ με την Κίνα το 2013 και η οποία αποσκοπούσε στο να περιορίσει τις ζημίες των Ευρωπαίων παραγωγών.
Η παραγωγή φωτοβολταϊκών στοιχείων στην Κίνα το πρώτο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 27 GW, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 37,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Παράλληλα, η νέα εγκατεστημένη Φ/Β ισχύς ανήλθε σε 20 GW ή τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με το α΄εξάμηνο του 2015.
Ωστόσο, έκτοτε η ζήτηση υποχώρησε, καθώς η τιμή αποζημίωσης μειώθηκε από τον περασμένο Ιούλιο. Η Κινεζική Ένωση Φωτοβολταϊκών (CPIA) εκτιμά ότι η συνολική νέα εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλθει ως το τέλος του έτους στα 30 GW περίπου.

Κάτω από τα 40 σεντς/Kwh η τιμή των Φ/Β πλαισίων

Την ίδια ώρα η EU ProSun, μία ένωση Ευρωπαίων παραγωγών, λέει ότι η τιμή ορισμένων Φ/Β πλαισίων έχει διολισθήσει κάτω από τα 0,40 ευρώ ανά watt, έναντι 0,50 ευρώ που ήταν η μέση τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο πρόεδρος της EU ProSun, Milan Nitzschke, είπε ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά 20% περίπου τον περασμένο μήνα, σε ένα επίπεδο που είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. «Φοβόμαστε ένα δεύτερο κύμα χρεοκοπιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
ΕΕ και Κίνα βρέθηκαν στο χείλος του εμπορικού πολέμου το 2013, όταν οι Βρυξέλλες κατηγόρησαν το Πεκίνο ότι ουσιαστικά επιδοτούσε (ασκούσε δηλαδή πολιτική ντάμπινγκ) τις εξαγωγές Φ/Β πλαισίων στην Ευρώπη. Η σχετική έρευνα ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της ΕΕ, καθώς η αξία αυτών των εξαγωγών είχε ανέλθει το 2011 σε 21 δισ. ευρώ.
Τελικά, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό, με μία συμφωνία που όριζε ότι τα κινεζικά Φ/Β πλαίσια θα μπορούσαν να εισαχθούν χωρίς δασμούς, όσο η τιμή δεν ήταν κάτω από το μίνιμουμ των 0,56 ευρώ που είχε οριστεί αρχικά.
Ωστόσο, μεγάλος αριθμός κινεζικών εταιρειών αποφάσισε να κάνει χρήση της σχετικής ρήτρας εξαίρεσης (opt-out), καθώς θεωρούσε καλύτερο να πωλήσει σε ακόμα χαμηλότερες τιμές, ακόμα και αν επιβαρυνόταν με δασμούς της τάξεως του 27,3% ως 64,9%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης