Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων από τον αναπτυξιακό για τις Ανανεώσιμες Πηγές

Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων από τον αναπτυξιακό για τις Ανανεώσιμες Πηγές
Τον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών κονδυλίων επισείει ο ΣΠΕΦ, καθώς από τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχουν προχωρήσει οι εκταμιεύσεις για έργα ΑΠΕ
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) αναφορικά με την «ανυπόφορη», όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ανακολουθία και τις «παλινωδίες» των υπαλλήλων του υπουργείου, οι οποίοι, όπως τονίζεται στην επιστολή, δεν προχωρούν από τον Ιανουάριο του 2015 στην εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων του αναπτυξιακού νόμου, «παρότι αυτά υπάρχουν διαθέσιμα και λιμνάζουν».
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει ο ΣΠΕΦ, δεν έχουν προχωρήσει από τον Ιανουάριο του 2015 καμία από τις εκταμιεύσεις των αναμορφώσεων του ν. 4242/2014, ενώ υπάρχουν τα ΦΕΚ πληρωμών και τα χρήματα ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν κανονικά εκταμιευθεί 300 ανάλογες υποθέσεις και έκτοτε για τις υπόλοιπες 55 «εφευρίσκονται συνεχώς ανύπαρκτα κωλύματα ώστε να μην προχωρούν».
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, υπογραμμίζει ο ΣΠΕΦ, είναι αφενός οι επενδυτές να υπόκεινται σε ασύμμετρες οικονομικές βλάβες και εμπαιγμό επί σχεδόν 2 χρόνια και παράλληλα έχοντας οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες «ξεπεράσει κάθε όριο ανακολουθίας», να κινδυνεύουν να χαθούν τα ευρωπαϊκά αυτά κονδύλια, οπότε και θα πρέπει κατόπιν να καταβληθούν από εθνικούς πόρους που δεν υπάρχουν.
«Σε μια χώρα δηλαδή που διψάει για πόρους και κονδύλια, κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τους αφήνουν να χάνονται ή πολύ χειρότερα ενώ υπάρχουν τα κονδύλια στους τραπεζικούς λογαριασμούς του υπουργείου εν τέλει να τα αποσύρει η ΕΕ», καταλήγει ο ΣΠΕΦ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης