Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κοινοπραξία υπό την EDP Renewables επενδύει 125 εκατ. ευρώ σε πλωτό αιολικό πάρκο

Κοινοπραξία υπό την EDP Renewables επενδύει 125 εκατ. ευρώ σε πλωτό αιολικό πάρκο

Το πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο 25 MW θα βρίσκεται στον Ατλαντικό περίπου 20 χιλιόμετρα (13 μίλια) από τις ακτές της Πορτογαλίας

Μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία της πορτογαλικής  EDP Renewables (EDPR) αναμένεται να επενδύσει 125 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών ετών σε πλωτό υπεράκτιο αιολικό πάρκο 25 megawatt (MW), δήλωσε ο κύριος μέτοχος της EDPR , Energias de Portugal  την Παρασκευή 19/10/2018.
Το έργο, το δεύτερο πλωτό αιολικό πάρκο της Ευρώπης, περιλαμβάνει την αγκυροβόληση τριών στροβίλων σε ημι-υποβρύχιες πλατφόρμες σε βάθος έως 100 μέτρα. Το αιολικό πάρκο θα βρίσκεται στον Ατλαντικό περίπου 20 χιλιόμετρα (13 μίλια) από τις ακτές της Viana de Castelo στη βόρεια Πορτογαλία.
Η συνολική χωρητικότητα των 25 MW θα είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει 60.000 σπίτια για ένα χρόνο. Οι ανεμογεννήτριες, με χωρητικότητα 8,4 MW, θα είναι οι πιο ισχυρές τουρμπίνες που εγκαθίστανται σε μια πλωτή βάση στη θάλασσα, ανέφερε η εταιρεία.
"Πρόκειται για ένα απολύτως πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο για την ανανεώσιμη υπεράκτια ενέργεια", ανέφερε ο διευθυντής της Energias de Portugal Antonio Mexia κατά την διάρκεια παρουσίασης.
Η κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει την Ισπανική εταιρεία Repsol, δαπάνησε 23 εκατομμύρια ευρώ για να δοκιμάσει τις πλατφόρμες για δύο χρόνια. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η τεχνολογία, γνωστή ως Windfloat, μπορεί να αντέξει κύματα ύψους μέχρι και 15 μέτρων.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα χρηματοδοτήσεις με 60 εκατ. ευρώ το νέο αιολικό πάρκο.
Τα υπεράκτια πλωτά αιολικά πάρκα αποτελούν μια ελκυστική εναλλακτική πηγή ενέργειας επειδή «ανοίγουν» περιοχές βαθιάς θάλασσας για να αξιοποιήσουν την ενέργεια, σε αντίθεση με τις σταθερές αιολικές ανεμογεννήτριες που πρέπει να εγκατασταθούν σε πεπερασμένα παράκτια ύδατα.
Η νορβηγική Equinor, παλαιότερα γνωστή ως Statoil, ξεκίνησε πέρυσι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο από τις ακτές της Σκωτίας με χωρητικότητα 30 MW. Έχει δηλώσει ότι οι πλωτήρες στροβίλων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές όπου η θάλασσα είχε βάθος έως και 800 μέτρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης