Τελευταία Νέα

Με όριο ισχύος ανά νομικό και φυσικό πρόσωπο οι επόμενοι διαγωνισμοί ΑΠΕ – Πώς αντιδρούν οι παράγοντες της αγοράς

Με όριο ισχύος ανά νομικό και φυσικό πρόσωπο οι επόμενοι διαγωνισμοί ΑΠΕ – Πώς αντιδρούν οι παράγοντες της αγοράς

Το πλαφόν ορίζεται στο 20% επί της δημοπρατούμενης ισχύος ανά κατηγορία έργου

«Πλαφόν» στη μέγιστη ισχύ με την οποία μπορεί να συμμετάσχει κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, προτίθεται να εισαγάγει για πρώτη φορά η ΡΑΕ στους διαγωνισμούς ΑΠΕ.
Η σχετική ρύθμιση ονομάζεται «Κανόνας Συμμετοχής» και προβλέπεται για όλες τις κατηγορίες διαγωνισμών («μικρά» και «μεγάλα» φωτοβολταϊκά, αιολικά), καθώς περιλαμβάνεται σε όλα τα σχεδία προκηρύξεων που τέθηκαν από χθες (9/10) σε δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με τα σχέδια, το πλαφόν αυτό ορίζεται στο 20% της δημοπρατούμενης ισχύος ανά κατηγορία.
Έτσι, δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές οι οποίοι θα «κατέβουν» με έργα συνολικής ισχύος που δεν θα ξεπερνά αυτό το όριο.

Αντίθετα, εάν το χαρτοφυλάκιο ενός συμμετέχοντα ξεπερνά το εν λόγω πλαφόν, τότε όχι μόνο απορρίπτονται στο σύνολό τους οι αιτήσεις του, αλλά χάνει το τέλος συμμετοχής καθώς και τις εγγυητικές επιστολής συμμετοχής.
Όπως είχε γράψει το World Energy News από τις αρχές Σεπτεμβρίου (6/09), η Αρχή εξέταζε τρόπους για να μπει «φραγμός» στην κατάτμηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε μικρότερα που παρατηρήθηκε στους πρώτους διαγωνισμούς, με σκοπό κάθε επιμέρους έργο να λάβει μέρος στην κατηγορία των «μικρών» φωτοβολταϊκών.

Έτσι, με δεδομένο πως η ΡΑΕ συμφωνεί με τις αιτιάσεις ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, προέκρινε τη λύση της επιβολής ορίου ισχύος ανά συμμετέχοντα.

Αντίθετοι στον περιορισμό οι επενδυτές

Η πρώτη πάντως αντίδραση ανθρώπων της αγοράς στον «Κανόνα Συμμετοχής» είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς υποστηρίζουν πως η επιβολή ορίου θα προκαλέσει αρκετές αρνητικές παρενέργειες, χωρίς ουσιαστικά να επιλύσει το πρόβλημα.
Όπως σημειώνουν στο World Energy News στελέχη του κλάδου, κατ’ αρχάς η νέα ρύθμιση δεν «μπλοκάρει» την κατάτμηση, αφού παρακάμπτεται εύκολα ο περιορισμός του ενός νομικού προσώπου.
Το μόνο που έχει να κάνει ένας επενδυτής είναι να συστήσει και από μία εταιρεία ειδικού σκοπού για κάθε επιμέρους μονάδες.
Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτές τις εταιρείες ως «όχημα», θα μπορεί κάλλιστα να «κατεβάσει» όλα τα έργα στον ίδιο διαγωνισμό.
Παράλληλα, όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, με δεδομένο ότι το πρόβλημα της κατάτμησης αφορά την κατηγορία των «μικρών» φωτοβολταϊκών, θα μπορούσε κάλλιστα ο «Κανόνας Συμμετοχής» να εφαρμοσθεί μόνο σε αυτήν.
Αντίθετα, στις υπόλοιπες δύο κατηγορίες, όπου δεν εμφανίζεται αυτό το φαινόμενο, δημιουργεί χωρίς λόγο πρόσκομμα σε όσες εταιρείες έχουν επιλέξει να μην εντάσσουν μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε θυγατρικές.
Αν αυτές οι εταιρείες επιλέξουν να μην αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο, αυτό σημαίνει πως ανάλογα με τη δημοπρατούμενη ισχύ, ίσως χρειαστεί σε έναν διαγωνισμό να «κατέβουν» με λιγότερα από τα έργα που σχεδίαζαν να υλοποιήσουν,  κάτι που θα σήμαινε μείωση της συνολικής συμμετοχής.
Ακόμη όμως κι αν συστήσουν θυγατρικές για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του «Κανόνα Συμμετοχής», αυτό σημαίνει πως δεν θα υποβάλουν πλέον προσφορές για το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο.
Έτσι, θα περιορισθεί ο ανταγωνισμός που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.

Αρχές Δεκεμβρίου οι επόμενοι διαγωνισμοί

Σύμφωνα με τα σχέδια των προκηρύξεων, οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν το τριήμερο 4 - 6 Δεκεμβρίου, ξεχωριστή ημέρα για κάθε κατηγορία.
Η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς είναι 94 και 100 MW, για τα «μικρά» και «μεγάλα» φωτοβολταϊκά αντίστοιχα.
Στην περίπτωση των αιολικών, η ΡΑΕ σχεδιάζει να εφαρμόσει τη γνωμοδότηση που εξέδωσε πρόσφατα, για τη «μεταφορά» ισχύος από το επόμενο έτος.
Έτσι, αν αυτή η γνωμοδότηση πάρει την έγκριση του ΥΠΕΝ, τότε η μέγιστη δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 229 MW, ενώ σε αντίθετη περίπτωση 129 MW.
Σε κάθε κατηγορία, το επίπεδο ανταγωνισμού παραμένει στο 75%.
Επίσης, υπό την έγκριση του ΥΠΕΝ βρίσκεται και η γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τιμών εκκίνησης, ο οποίος αναθεωρεί αυτές τις τιμές προς τα πάνω.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης