Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τρεις δεκαετίες μετά την πυρηνική καταστροφή, το Τσερνομπίλ παράγει και πάλι ενέργεια – Αυτή την φορά όμως ηλιακή!

Τρεις δεκαετίες μετά την πυρηνική καταστροφή, το Τσερνομπίλ παράγει και πάλι ενέργεια – Αυτή την φορά όμως ηλιακή!

3.800 ηλιακά πάνελ παράγουν ενέργεια για 2.000 διαμερίσματα

Η Ουκρανία παρουσίασε μια ηλιακή εγκατάσταση στο Τσερνομπίλ, την Παρασκευή 5/10/2018, ακριβώς απέναντι από όπου ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, που περιβάλλεται τώρα από μια γιγάντια σαρκοφάγο, προκάλεσε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο πριν από τρεις δεκαετίες.
Χτισμένο σε μολυσμένη περιοχή, η οποία παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη και όπου οι επισκέπτες συνοδεύονται από οδηγούς που μεταφέρουν μετρητές ακτινοβολίας, 3.800 ηλιακά πάνελ παράγουν ενέργεια για 2.000 διαμερίσματα.
Τον Απρίλιο του 1986, μια δοκιμή στον 4ο αντιδραστήρα στο σοβιετικό εργοστάσιο έστειλε σύννεφα πυρηνικών υλικών σε όλη την Ευρώπη και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή.
Τριάντα ένα εργαζόμενοι  και πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους αμέσως μετά το ατύχημα, κυρίως από ακτινοβολία.
Χιλιάδες ακόμα αργότερα υπέκυψαν σε ασθένειες που σχετίζονται με την ακτινοβολία, όπως ο καρκίνος, αν και ο συνολικός αριθμός των θανάτων και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έντονων συζητήσεων.
"Δεν είναι μόνο ένας άλλος ηλιακός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Evhen Variagin, διευθύνων σύμβουλος της Solar Chernobyl LLC. "Είναι πραγματικά δύσκολο να υποτιμήσουμε τον συμβολισμό αυτού του συγκεκριμένου έργου."
Σύμφωνα με το Reuters η ηλιακή μονάδα ενός μεγαβάτ είναι ένα κοινό σχέδιο της ουκρανικής εταιρείας Rodina και της γερμανικής Enerparc AG, αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ (1.2 εκατομμύρια δολάρια) και επωφελείται από τιμολόγια τροφοδοσίας που εγγυώνται μια ορισμένη τιμή για την ενέργεια.
Είναι η πρώτη φορά που η περιοχή παράγει ενέργεια από το 2000, όταν τελικά το πυρηνικό εργοστάσιο έκλεισε οριστικά. Ο Valery Seyda, επικεφαλής του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ, δήλωσε ότι φαινόταν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να παράγει ενέργεια ξανά.
"Αλλά τώρα βλέπουμε ένα νέο «βλαστό», ακόμα μικρό, αδύναμο, που παράγει ενέργεια σε αυτή την περιοχή ", συμπλήρωσε.
Πριν από δύο χρόνια, ένα τεράστιο τόξο βάρους 36.000 τόνων τοποθετήθηκε πάνω από τον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για να δημιουργήσει μια θωράκιση για να εμποδίσει την ακτινοβολία και να αφήσει τα υπολείμματα του αντιδραστήρα να αποσυναρμολογηθούν με ασφάλεια.
Έρχεται σε μια στιγμή που είναι έντονη η αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ουκρανία. Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, προστέθηκαν περισσότερα από 500 MW δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας στη χώρα, περισσότερο από διπλάσια από το 2017, λέει η κυβέρνηση.
Η Yulia Kovaliv, επικεφαλής του Γραφείου του Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων της Ουκρανίας, δήλωσε ότι οι επενδυτές θέλουν να αποκομίσουν τα οφέλη από ένα γενναιόδωρο σχέδιο επιδότησης πριν το κοινοβούλιο   ψηφίσει για τη διάλυση του τον Ιούλιο του επόμενου έτους.
"Οι επενδυτές αναμένουν ότι στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι εγκαταστάσεις που θα ξεκινήσουν πριν από το 2019 θα λειτουργήσουν στο σημερινό (ευεργετικό) σύστημα πράσινων τιμολογίων", δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην Οδησσό τον Σεπτέμβριο.
"Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές θέλουν να αγοράσουν έτοιμα έργα για να ολοκληρώσουν την κατασκευή πριν από εκείνη την εποχή"


www.worldenerynews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης