«Γρήγορα» κέρδη από την μπαταρία ιόντων λιθίου της Tesla στη Ν. Αυστραλία

«Γρήγορα» κέρδη από την μπαταρία ιόντων λιθίου της Tesla στη Ν. Αυστραλία

Η κυβερνητική σύμβαση της Ν. Αυστραλίας είναι για χωρητικότητα 70MW

Η μπαταρία ιόντων λιθίου της Tesla στη νότια Αυστραλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξοικονομήσει το ένα τρίτο του κόστους κατασκευής της κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της, σύμφωνα με νέα οικονομικά έγγραφα.

Όπως αναφέρει το Guardian, η μπαταρία των 100MW / 129MWh ενεργοποιήθηκε τον Νοέμβριο και συνδυάζεται με το αιολικό πάρκο Hornsdale, περίπου 230 χιλιόμετρα βόρεια της Αδελαΐδας (Πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Αυστραλίας).

Η γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Neoen, η οποία είναι ιδιοκτήτρια της μπαταρίας, υπέβαλε αίτηση εγγραφής στο χρηματιστήριο στο γαλλικό χρηματιστήριο αυτό το μήνα.

Ένα έγγραφο 400 σελίδων που υποβλήθηκε για να υποστηρίξει την εφαρμογή δείχνει ότι η μπαταρία, η οποία είναι η μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου στον κόσμο, είχε κόστος κεφαλαίου 56 εκατ. ευρώ και δημιούργησε έσοδα αξίας 13,1 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες δικτύου κατά το εξάμηνο έως τις 30 Ιουνίου 2018.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια προέρχονταν από την 10ετή σύμβαση με την κυβέρνηση της Ν. Αυστραλίας για την παροχή εφεδρικής χωρητικότητας για το ηλεκτρικό δίκτυο του κράτους, το οποίο αξίζει 4 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η κυβερνητική σύμβαση της Ν. Αυστραλίας είναι για χωρητικότητα 70MW και μικρή χωρητικότητα αποθήκευσης, αφήνοντας 30MW και το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκευτικής ικανότητας της μπαταρίας να διατίθεται στην αγορά της εθνικής αγοράς ενέργειας.

Η Dylan McConnell, από το Αυστραλιανό-Γερμανικό Κολλέγιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, δήλωσε ότι οι οικονομικές αποδόσεις υπερέβησαν τις ήδη μεγάλες προσδοκίες για το έργο, αλλά καθώς άλλα έργα μπαταρίας ήρθαν online, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Η Neoen έχει πολλά έργα αποθήκευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης μίας μπαταρίας 20MW που συνδέεται με την προτεινόμενη ανεμογεννήτρια 194MW στο πράσινο κόμβο ισχύος της Bulgana στη Βικτώρια, το 90% των οποίων συνάπτεται με τη βικτοριανή κυβέρνηση.

Προτείνει επίσης μια εγκατάσταση αποθήκευσης 50MW στο Kaban, στο Queensland.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης