Αντιμετώπιση του φαινομένου εσκεμμένης κατάτμησης μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων επεξεργάζεται η ΡΑΕ

Αντιμετώπιση του φαινομένου εσκεμμένης κατάτμησης μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων επεξεργάζεται η ΡΑΕ

Το «σπάσιμο» σε μικρότερα φωτοβολταϊκά πάρκα που θα συμμετέχουν στους αντίστοιχους διαγωνισμούς εξασφαλίζει σειρά πλεονεκτημάτων σε έναν επενδυτή, αλλά παράλληλα δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού

Μέτρα ώστε να μπει φραγμός στην κατάτμηση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε μικρότερα, με σκοπό κάθε επιμέρους έργο να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς στην κατηγορία των «μικρών» φωτοβολταϊκών, μελετά σύμφωνα με πληροφορίες του WorldEnergyNews η ΡΑΕ.
Μάλιστα, άποψη στελεχών της Αρχής είναι πως εν λόγω πρακτική συνιστά στρέβλωση της αγοράς, με συνέπεια να διερευνώνται τρόποι για την άρση της.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και μία ιδέα που εξετάζεται είναι η εφαρμογή πλαφόν ως προς τη μέγιστη ισχύ ανά συμμετέχοντα, ακόμη η Αρχή δεν έχει καταλήξει στην πλέον πρόσφορη «φόρμουλα» για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πάντως, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η όποια λύση επιλεγεί, θα εφαρμοσθεί στον αμέσως επόμενο «κύκλο»  διαγωνισμών.  
Η κατάτμηση μεγάλων έργων σε μικρότερα, και μάλιστα ισχύος κάτω των 500 KW, δημιουργεί μία σειρά από πλεονεκτήματα σε έναν επενδυτή, ξεκινώντας κατ’ αρχάς από το γεγονός ότι δεν χρειάζεται η έγκριση άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ, με συνέπεια να είναι πιο σύντομη η αδειοδοτική διαδικασία.
Επίσης, η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά ανοίγει τον δρόμο για την κατακύρωση υψηλότερων τιμών αναφοράς, σε σχέση με την ανταγωνιστική διαδικασία για τα «μεγάλα» (ισχύος άνω του 1 MW) έργα.
Ενδεικτικό είναι πως στην «πρεμιέρα» των διαγωνισμών στις 2 Ιουλίου, στην κατηγορία των «μικρών» φωτοβολταϊκών οι προσφορές που υπεβλήθησαν κυμάνθηκαν από 80 ευρώ/MWh έως 75,87 ευρώ/MWh.
Αντίθετα, στα «μεγάλα» έργα τα ποσά κινήθηκαν από 62,97 ευρώ/MWh έως 71 ευρώ/MWh.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, από τη στιγμή που ένας επενδυτής έχει εξασφαλίσει άδεια σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ για τα έργα του, είναι απολύτως νόμιμο να τα «κατεβάσει» στον διαγωνισμό.
Ωστόσο, αναγνωρίζει πως στην περίπτωση που υποκρύπτεται κατάτμηση, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Την ίδια στιγμή, πρόθεση της ΡΑΕ είναι ο επόμενος «κύκλος» να διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο, όπως ήταν ο αρχικός της προγραμματισμός.
Σε αυτόν , θα «μεταφερθεί» όση ισχύς απέμεινε από τους πρώτους διαγωνισμούς, από τη συνολική ισχύ που προβλέπεται να εκχωρηθεί φέτος.
Επομένως, η ανώτερη δημοπρατούμενη ισχύς θα ανέρχεται στα 317 MW, η οποία βέβαια θα αναπροσαρμοστεί στην πορεία με βάση την ισχύ των έργων που θα «κατέβουν», ώστε να ικανοποιείται το κριτήριο του 75% που έχει ορισθεί ως επίπεδο ανταγωνισμού.
Πάντως, αν προκύψει από τις αιτήσεις που θα υποβληθούν ενδιαφέρον για ακόμη περισσότερα έργα, η Αρχή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αυξήσει τη δημοπρατούμενη ισχύ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης