Κανονικά θα υπογράφονται συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης σταθμών ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ για αιτήματα που υποβλήθηκαν έως 31/12/2016

Κανονικά θα υπογράφονται συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης σταθμών ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ για αιτήματα που υποβλήθηκαν έως 31/12/2016
Διευκρινίσεις σε εγκύκλιο του ΥΠΕΝ
Κανονικά θα υπογράφονται συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, εφόσον τα σχετικά αιτήματα έχουν υποβληθεί πριν τις 31/12/2016, διευκρινίζει το ΥΠΕΝ σε σχετική του εγκύκλιο.
Ειδικότερα, αναφέρεται ότι βάσει του νόμου 4447/2016, από την 1η Ιανουαρίου και μέχρι την έκδοση σχετικής απόφασης, αναστέλλεται η υπογραφή συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης για σταθμούς παραγωγής ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ, πλην αιολικών, έως 1 MW και αιολικούς σταθμούς έως 6 MW. Προαπαιτούμενο της υπογραφής των συμβάσεων με βάση τα προαναφερθέντα είναι η υπογραφή στο σύστημα ή το δίκτυο με τον αρμόδιο διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ ή ΔΕΔΔΗΕ).
Οι συμβάσεις αυτές δεν υπόκεινται στο νομοθετικό περιορισμό της αναστολής που ισχύει για τις συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης, εντούτοις η μη σύναψή τους κωλύει την σύναψη συμβάσεων πώλησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι υποψήφιοι που υπέβαλαν νόμιμο αίτημα για σύναψη σύμβασης σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ ή τον ΔΕΔΔΗΕ και υπέβαλαν αίτημα για υπογραφή  σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης, ενώπιον του ΛΑΓΗΕ, έως 30/12/2016, με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά, πλην της ανωτέρω σύμβασης σύνδεσης, θα πρέπει να θεωρείται ότι εκπλήρωσαν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους και δεν θα πρέπει να ανασταλεί η υπογραφή των συμβάσεων πώλησης γι’ αυτούς.
Άλλωστε, σημειώνεται, ο νομοθέτης έθεσε το όριο της αναστολής των συμβάσεων, υπό την έννοια της απαγόρευσης υποβολής νέων αιτημάτων και όχι διεκπεραίωσης των παλαιότερων αιτημάτων υποψήφιων επενδυτών, τα οποία δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν μέχρι 30/12/2016, για λόγους που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των συναρμόδιων φορέων για σύναψη των συμβάσεων σύνδεσης.
Επομένως, διευκρινίζεται ότι: θα υπογράφονται κανονικά συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης ως αυτές αναφέρονται στο νόμο 4447/2016, εφόσον έχει υποβληθεί νομίμως αίτημα με πλήρη φάκελο στον αρμόδιο διαχειριστή για σύναψη σύμβασης σύνδεσης έως 30/12/2016 και έχει υποβληθεί αίτημα για υπογραφή σύμβασης ενώπιον του ΛΑΓΗΕ μέχρι 30/12/2016.
Το νόμιμο του αιτήματος και του φακέλου κρίνεται κατά περίπτωση, βάσει του νόμου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του εν λόγω διαχειριστή.
Σε κάθε περίπτωση τάσσεται εύλογη προθεσμία ενός μήνα (ήτοι έως 31/1/2017), προκειμένου οι υπηρεσίες του αρμόδιου διαχειριστή να αποστείλουν τις συμβάσεις σύνδεσης στον ΛΑΓΗΕ, οι οποίες και θα μπορέσουν να προχωρήσουν κανονικά, βάσει του νόμου, στην υπογραφή των συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης, εντός προθεσμίας ενός μήνα (ήτοι μέχρι 28/2/2017).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης