Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Οι μελλοντικές προοπτικές της αιολικής ενέργειας - Έτος ρεκόρ το 2017 για τον κλάδο

Οι μελλοντικές προοπτικές της αιολικής ενέργειας - Έτος ρεκόρ το 2017 για τον κλάδο

Σημαντικές προοπτικές για την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη

Οι μελλοντικές προοπτικές της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συζητήθηκαν στην εκδήλωση «Offshore Northern Seas (ONS 2018)» που πραγματοποίησε η WindEurope στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας.

Ειδικότερα, ο CEO της WindEurope, Giles Dickson, παρουσίασε τις προοπτικές για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στην Ευρώπη. Σήμερα, υπάρχουν 17 GW ενέργειας της Ευρώπης - εξήγησε ο Dickson. Το 2017 ήταν ένα έτος ρεκόρ, με την εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα να αυξάνεται κατά 25%, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν και οι ανεμογεννήτριες να γίνονται όλο και πιο ισχυρές.

Παράλληλα, υπάρχει ένας σταθερός αγωγός υπεράκτιων έργων αιολικής ενέργειας τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τα οποία θα οδηγήσουν την Ευρώπη σε 26 GW υπεράκτιας χωρητικότητας έως το 2020. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες υπάρχει αβεβαιότητα μετά το 2020 και η ανάπτυξη της υπεράκτιας ενέργειας είναι υπερβολικά συγκεντρωμένη σε πολύ λίγες αγορές, εξήγησε ο Dickson.

Στη συνέχεια, ο Dickson στάθηκε στα σχέδια της νορβηγικής Equinor που επικεντρώνεται στην αιολική ενέργεια με νέα πρωτοποριακά έργα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το έργο είναι πραγματικά ενδιαφέρον από δύο απόψεις. Θα είναι η πρώτη φορά που οι υπεράκτιες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας θα παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτό θα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες μείωσης των εκπομπών CO2. Επιδεικνύει επίσης ότι ο πλωτός αιολικός αιολικός τομέας πλησιάζει την ηλικία του. Η Hywind Scotland έχει ήδη αποδείξει μεγάλη επιτυχία. Η Equinor προσπαθεί τώρα να κάνει ένα ακόμη βήμα σε αυτό που θα είναι το μεγαλύτερο ανοικτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Χάρη σε έναν αγωγό έργων, αναμένουμε ότι η ευρωπαϊκή κινητή αιολική ικανότητα θα αυξηθεί στα 350 MW μόλις το 2021».

Τέλος, υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις θα είναι αυτές που θα επωφεληθούν από τη συνεχή μείωση του κόστους και θα συγκεντρώσουν την τεχνογνωσία για την εξαγωγή της τεχνολογίας πλωτών ανέμων σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει τώρα να περιγράψουν τις δεσμεύσεις τους για τις νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο των εθνικών ενεργειακών σχεδίων τους του 2030.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης