Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

IBHS: Χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

IBHS: Χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Από το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς έχει σημειώσει απότομη επιβράδυνση, καθώς κατασκευαστική δραστηριότητα ουσιαστικά εντοπίζεται μόνο στα αιολικά πάρκα.
Εξακολουθεί η χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας, μολονότι υπερβαίνει τα 5.000 MW η εγκατεστημένη ισχύς, συμπεραίνει μελέτη της  Infobank Hellastat Α.Ε. που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (30/12).
Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, από το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς έχει σημειώσει απότομη επιβράδυνση, καθώς κατασκευαστική δραστηριότητα ουσιαστικά εντοπίζεται μόνο στα αιολικά πάρκα.
Αντιθέτως, στα φωτοβολταϊκά επικρατεί στασιμότητα λόγω της αναστολής της αδειοδότησης νέων εγκαταστάσεων (έχει πλέον αρθεί), αφού ο στόχος που είχε τεθεί από την ΕΕ, ξεπεράστηκε πρόωρα, ενώ η τιμή της παραγόμενης ενέργειας μειώθηκε σημαντικά.  
Έτσι, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο τέλος του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα 5.033 MW (εξαιρουμένων των ΣΗΘΥΑ), έχοντας αυξηθεί μόλις κατά 3,9% έναντι του 2014.
Συνολικά, προστέθηκαν 191 MW επιπλέον ισχύος.
Έτσι, στην Ελλάδα λειτουργούσαν φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής ισχύος 2.606 MW, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς κατασκευάστηκαν ελάχιστες νέες μονάδες (μόλις 10 MW επιπλέον).
Ακολούθως, οι αιολικές εγκαταστάσεις έφτασαν τα 2.151 MW, μέγεθος αυξημένο κατά 172 MW, ενώ αρκετά μικρότερη ήταν η ισχύς των ΜΥΗΣ (224,3 MW) και των εγκαταστάσεων βιομάζας (52 MW).
Προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, οι αρχές προέβησαν σε μέτρα με αρνητική επίδραση στα έσοδα του κλάδου, όπως αναδρομική μείωση των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, επιβολή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς κ.λπ.
Ωστόσο, το έλλειμμα περιορίστηκε προσωρινά, καθώς  το πρώτο εξάμηνο του 2016 προέκυψε εκ νέου βαθμιαία επιδείνωση στα 190,31 εκατομμύρια ευρώ λόγω της μείωσης της ΟΤΣ και της σταθεροποίησης του ΕΤΜΕΑΡ.
Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ δεν επιτρέπει την έγκαιρη τακτοποίηση των οφειλών του φορέα έναντι των παραγωγών, με τις πληρωμές να καθυστερούν ακόμα και πάνω από 6 μήνες.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Μπουρούτη, Marketing & Business Affairs Manager της Infobank Hellastat «ο τομέας των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα λανθασμένου χειρισμού σε θεσμικό επίπεδο, με την υπερβολική ανάπτυξη που τροφοδοτήθηκε από τις ελκυστικές αποζημιώσεις να οδηγεί σε στρεβλώσεις όπως υπεραποδόσεις και  αύξηση του κόστους ενέργειας».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 125  επιχειρήσεων.
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:
- Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε περαιτέρω κατά 19,6% στα 459,44 εκατομμύρια ευρώ.
- Τα ΚΠΤΦΑ ανήλθαν στα 277,19 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 70%, ενώ προέκυψαν προ φόρων κέρδη 125,66 εκατομμύρια ευρώ, από ζημιές 129 εκατομμυρίων ευρώ το 2014.
- Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 72% και 28% αντίστοιχα.
- Ο δείκτης των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια περιορίστηκε σε 1,4 προς 1.
- Η μέση περίοδος είσπραξης Απαιτήσεων το 2015 παρέμεινε στους 7 μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης