Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Βροχή» τα αιτήματα από συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς ΑΠΕ για έλεγχο της διεκπεραίωσης των προσφορών τους

«Βροχή» τα αιτήματα από συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς ΑΠΕ για έλεγχο της διεκπεραίωσης των προσφορών τους

Για λόγους απόλυτης διαφάνειας, η ΡΑΕ αποφάσισε να απαντήσει σε όλα τα αιτήματα, προσκομίζοντας κάθε στοιχείο που ζητείται

Η αποστολή επιστολών προς τη ΡΑΕ, με τις οποίες υποψήφιοι επενδυτές ζητούν αναλυτικά στοιχεία για την διεκπεραίωση των προσφορών τους, αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» που ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πρόσφατων διαγωνισμών ΑΠΕ, με τις διαμαρτυρίες ορισμένων συμμετεχόντων για καθυστερήσεις στην εμφάνιση των προσφορών τους στην πλατφόρμα της CosmoOne.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστολές προέρχονται από συμμετέχοντες στην κατηγορία των «μικρών» φωτοβολταϊκών (εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW) και ζητούν εξαντλητικές αναλυτικές για τους χρόνους άφιξης και επεξεργασίας των προσφορών τους.
Μάλιστα, ορισμένοι επενδυτές προχωρούν ακόμη περισσότερο, ζητώντας στοιχεία για τις τεχνικές προδιαγραφές της πλατφόρμας ή ακόμη και για τη χρονική εξέλιξη του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν. 
Για λόγους απόλυτης διαφάνειας, η ΡΑΕ αποφάσισε να απαντήσει σε όλες επιστολές, προσκομίζοντας κάθε στοιχείο που ζητείται.
Κάτι που, ωστόσο, σημαίνει πως τις τελευταίες ημέρες στελέχη της έχουν αναγκαστεί να αφιερώσουν αμέτρητες εργατοώρες, για να ζητήσουν και να λάβουν τα στοιχεία για κάθε συμμετέχοντα από την CosmoOne, και στη συνέχεια να τα επεξεργαστούν ώστε να στείλουν τις σχετικές απαντήσεις.
Αυτές οι εργατοώρες, όπως φαίνεται, αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά πως, πέρα από πιστοποιημένο, το σύστημα της CosmoOne (του ομίλου ΟΤΕ) αποτελεί μία από τις καλύτερες ανάλογες υποδομές στη χώρα μας.
Έτσι, για παράδειγμα, από τον χρόνο άφιξης μίας προσφοράς, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων χρειάστηκε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο για την εγγραφή της στο Data Center μετά την επεξεργασία της.

Σκέψεις για αλλαγή της όλης διαδικασίας

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένα τα προβλήματα υποστελέχωσης της ΡΑΕ, όλος αυτός ο φόρτος εργασίας στερεί χρόνο από το προσωπικό της από άλλες, πιο σημαντικές εργασίες.
Όπως είναι φυσικό, μία από αυτές είναι και η προετοιμασία της προκήρυξης των επόμενων διαγωνισμών του Σεπτεμβρίου, τους οποίους υποτίθεται ότι θα ήθελαν να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα πρώτα από όλα οι ίδιοι οι συντάκτες των επιστολών, ώστε να διεκδικήσουν τιμή αναφοράς για τα έργα τους.
Μία λύση θα ήταν η αλλαγή της διαδικασίας, ώστε να εφαρμοσθεί ό,τι ισχύει και στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, όπου κάθε νέα προσφορά ανανεώνει τον χρόνο υποβολής. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο πως θα εξαλείφονταν οι διαμαρτυρίες. 
Υπενθυμίζεται πως η CosmoOne έχει τοποθετηθεί για τις αντιδράσεις περί καθυστερήσεων, σημειώνοντας ότι από την υποβολή της προσφοράς, έως την άφιξη της στο σύστημα της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, παρεμβάλλονται παράγοντες που δεν είναι στην ευθύνη ελέγχου της ΡΑΕ, ούτε της CosmoONE, όπως η πραγματική ταχύτητα του δικτύου κατά την στιγμή της υποβολής.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης