Αποφασισμένη να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας η ΔΕΗ – Το εντάσσει στο πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο

Αποφασισμένη να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας η ΔΕΗ – Το εντάσσει στο πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο

Για την κατασκευή του έργου έχουν δαπανηθεί 530 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και υπολογίζεται ότι οι απώλειες από τη μη λειτουργία του ανέρχονται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως

Το περίφημο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας ισχύος 160 MW, που είναι σχεδόν ολοκληρωμένο από το 2001 και παραμένει ανενεργό, προγραμματίζει η ΔΕΗ να εντάξει στο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει τις απώλειες από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, εντάσσοντας τη Μεσοχώρα στο σχεδιασμό της επιχείρησης για αύξηση της παρουσίας της στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την εγκατάσταση 600 MW έως το 2022 και την πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης, οι υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες αντιστοιχούν στο 13%-14% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Στο πενταετές επιχειρηματικό μας σχέδιο προβλέπεται να καλύψουμε αυτή την απώλεια με παραγωγή από ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένου και του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας».
Το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας είναι μια παλιά και επώδυνη για τα οικονομικά της ΔΕΗ υπόθεση.
Είναι σχεδόν έτοιμο από το 2001, έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή του 530 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές και υπολογίζεται ότι οι απώλειες από τη μη λειτουργία του ανέρχονται σε 25 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ο σχεδιασμός της κατασκευής του φράγματος της Μεσοχώρας ξεκίνησε το 1985 στο πλαίσιο του φιλόδοξου έργου της εκτροπής του Αχελώου ώστε τα νερά του ποταμού να ποτίσουν τον κάμπο της Καρδίτσας και της Λάρισας.
Η σήραγγα εκτροπής θα είχε μήκος 7,4 χλμ. και θα μετέφερε μεγάλη ποσότητα νερού από το φράγμα της Μεσοχώρας προς τη Θεσσαλία.

Το μπλοκάρισμα και η προσπάθεια απεμπλοκής 

Όμως, αν και το έργο έφτασε στην τελική φάση των εργασιών το 2001, οι κάτοικοι του χωριού που είναι κοντά στο εργοστάσιο και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντέδρασαν στην ολοκλήρωση της κατασκευής και της λειτουργίας του προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατάφεραν να σταματήσουν οποιαδήποτε διαδικασία που θα οδηγούσε σε ολοκλήρωση και λειτουργία του υδροηλεκτρικού.
Στόχος της ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν η Μεσοχώρα να απεμπλακεί από τα έργα εκτροπής του Αχελώου.
Μετά από πολλές προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων από το 2001 και μετά οι οποίες προσέκρουαν στις αντιδράσεις ολιγομελών περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, η αποσύνδεση του έργου από το συνολικό σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου που είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας επετεύχθη επί υπουργίας στο ΥΠΕΝ του Γιάννη Μανιάτη.
Ακολούθησε τον Αύγουστο του 2017 η υπογραφή από τον αναπληρωτή υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο της απόφασης έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων της Μεσοχώρας και μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης στη σχετική συνέντευξη τύπου είχε δηλώσει ότι το εργοστάσιο θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία το Φθινόπωρο του 2019, δηλαδή 18 χρόνια αφότου ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατασκευαστικών εργασιών και 34 χρόνια αφότου ξεκίνησε η κατασκευή του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου.
Η ΔΕΗ θα έπρεπε από πέρυσι τον Αύγουστο να προχωρήσει στην κατασκευή των υπολειπομένων έργων και την απαλλοτρίωση των υπολειπομένων εκτάσεων, ώστε να καταστεί δυνατό να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου.
Χθες ο κ. Παναγιωτάκης επανέφερε το θέμα της Μεσοχώρας, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στον πενταετή σχεδιασμό της ΔΕΗ.
Πάντως το Μάιο του 2018 ο  βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στη Λάρισα Κ. Μπαργιώτας με ερώτησή του στη Βουλή ανέφερε ότι η πρόοδος στη Μεσοχώρα είναι μηδενική και τόνιζε ότι παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν έχουν προχωρήσει οι εναπομείνασες απαλλοτριώσεις και οι τελευταίες εργασίες της ΔΕΗ.
Απαντώντας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, είχε πει ότι η διαδικασία προχωράει βήμα – βήμα και ότι εκκρεμούν αρκετά βήματα, όπως η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των προσδιορισμένων εκτάσεων και η ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν διακοπεί ή έχουν καταστεί αναγκαίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης