Τελευταία Νέα

Σχεδιάζεται πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση υβριδικών μονάδων στα νησιά - "Μάχη" για τις τιμές

Σχεδιάζεται πιλοτικός διαγωνισμός για την εγκατάσταση υβριδικών μονάδων στα νησιά -

Η Αρχή εκτιμά πως στον διαγωνισμό θα διαφανούν ισχυρές προοπτικές για την εγκατάσταση υβριδικών έργων και μάλιστα από διεθνείς εταιρείες

Μία πρώτη εικόνα της δυναμικής των επενδύσεων σε υβριδικές μονάδες ΑΠΕ θα επιδιώξει να αποτυπώσει η ΡΑΕ.
Γι’ αυτό τον σκοπό, μόλις «κλειδώσει» το καθεστώς αποζημίωσης, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει έναν πιλοτικό διαγωνισμό εγκατάστασης έργων σε κάποιο από τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Η Αρχή δεν έχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό – προϋπόθεση για τη διενέργεια του οποίου, εξάλλου, αποτελεί η οριστικοποίηση του σχήματος στήριξης από το ΥΠΕΝ, στη βάση της εισήγησής της.
Επίσης, προς το παρόν δεν έχει καταλήξει στην επιλογή του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ εκτιμά πως στον διαγωνισμό θα διαφανούν ισχυρές προοπτικές για την εγκατάσταση υβριδικών έργων και μάλιστα από διεθνείς εταιρείες, καθώς από το εξωτερικό εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον για την υλοποίηση τέτοιων έργων στην Ελλάδα.
Κι αυτό γιατί η περίπτωση των ελληνικών μη διασυνδεδεμένων νησιών θεωρείται ιδανικό «περιβάλλον» για την εγκατάσταση και τη λειτουργία ανάλογων μονάδων, τις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν ως επιδεικτικά έργα για λόγους προβολής, ώστε να υλοποιήσουν στη συνέχεια ανάλογες εφαρμογές σε άλλες χώρες.

Διάσταση απόψεων για την τιμή 

Στο πλαίσιο της ημερίδας της ΡΑΕ στη Νάξο, η ΡΑΕ παρουσίασε τα βασικά σημεία της εισήγησής της για το καθεστώς αποζημίωσης των υβριδικών μονάδων.
Κεντρικό σημείο της εισήγησης, το οποίο όπως έγραψε χθες (11/7) το World Energy News προκάλεσε την αντίδραση παριστάμενων υποψήφιων επενδυτών, είναι ο ορισμός του ανώτατου ύψους αμοιβής στα 200 ευρώ ανά MWh.
Από την πλευρά της, η Αρχή ανταπαντά πως το ύψος αυτό (όπως και οι υπόλοιπες παράμετροι της εισήγησής της) προήλθε από αναλυτική επεξεργασία των εγχώριων ενεργειακών δεδομένων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση της λύσης των υβριδικών μονάδων ΑΠΕ, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στα νησιά.
Ωστόσο, μέλημά της είναι αυτό να γίνει με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους καταναλωτές.
Κάτι που φαίνεται εξάλλου και από το γεγονός ότι είναι μειωμένη η διάρκεια ισχύος του καθεστώτος αποζημίωσης, για τα υβριδικά έργα που θα εγκατασταθούν σε νησιά τα οποία προβλέπεται μέσα στα επόμενα χρόνια να διασυνδεθούν με τη ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή έλαβε υπόψη της τις επιμέρους ιδιαιτερότητες των μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας, καταλήγοντας στο παραπάνω «πλαφόν» ως μία μέση τιμή για το σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας, που σύμφωνα με την ίδια καθιστά τα υβριδικά έργα βιώσιμα σε όλες τις περιοχές.
Αναφορικά με τις αιτιάσεις ότι ο ορισμός του στα 200 ευρώ ανά MWh είναι «εχθρικός» προς τις επενδύσεις, η θέση της ΡΑΕ είναι πως με αυτό τον τρόπο στην πραγματικότητα προστατεύει τους επενδυτές, καθώς μειώνει τις πιθανότητες να δημιουργηθούν ξανά ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και επομένως να εκτιναχθούν για ακόμη μία φορά οι υπερημερίες.

Τι υποστηρίζουν οι δυνητικοί επενδυτές 

Την ίδια στιγμή, πάντως, παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως, στην περίπτωση υβριδικών μονάδων με μπαταρίες, στη δεδομένη χρονική στιγμή αποζημιώσεις μικρότερες από 240 ευρώ ανά MWh θέτουν εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητά τους.

Εξάλλου, όπως προσθέτουν, το μέσο κόστος παραγωγής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά είναι περίπου 250 ευρώ ανά MWh, με συνέπεια ακόμη κι αν το «πλαφόν» έμπαινε σε αυτό το ύψος, πρακτικά η εγκατάσταση υβριδικών μονάδων (οι οποίες θα «εκτόπιζαν» τους πετρελαϊκούς σταθμούς) δεν θα προκαλούσε αύξηση των ΥΚΩ.
Σύμφωνα πάντως με τους ίδιους παράγοντες, η ένσταση είναι πως τα 200 ευρώ ανά MWh αποτελούν μη ρεαλιστική ανώτερη τιμή για το καθεστώς αποζημίωσης, με τα ισχύοντα δεδομένα.
Επομένως, η τιμή αυτή θα έπρεπε να «ξεκινήσει» από υψηλότερα και να μειωθεί στα 200 ευρώ σε 2-3 χρόνια, όταν θα το επέτρεπε η μείωση των τιμών του εξοπλισμού.
Η τιμή του εξοπλισμού, και πιο συγκεκριμένα των μπαταριών, είναι ο πρώτος λόγος που όπως υποστηρίζουν καθιστά μικρό το «πλαφόν» της ΡΑΕ.
Όπως υπογραμμίζουν, ο δεύτερος λόγος είναι πως τα υβριδικά έργα θα έρχονται δεύτερα σε προτεραιότητα έγχυσης ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, μετά τις συμβατικές μονάδες ΑΠΕ λόγω της στοχαστικότητάς τους, τη στιγμή που οι θερμικές μονάδες δεν μπορούν ποτέ να «πέσουν» κάτω από το 50% της ισχύος τους.
Κάτι που σημαίνει πως η πραγματική τους απόδοση θα είναι μειωμένη. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης