Τελευταία Νέα

Μ. Βρετανία: Επιστροφή στις ΑΠΕ προτείνει η Εθνική Επιτροπή Υποδομών – Κλείνει η πόρτα για τα πυρηνικά

Μ. Βρετανία: Επιστροφή στις ΑΠΕ προτείνει η Εθνική Επιτροπή Υποδομών – Κλείνει η πόρτα για τα πυρηνικά

Περιορισμό των νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων εισηγείται η επιτροπή – Οι ΑΠΕ  "ασφαλέστερο στοίχημα" μακροπρόθεσμα με  το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές

Η Βρετανία δεν θα πρέπει να υποστηρίξει περισσότερα από ένα νέα πυρηνικά εργοστάσια μετά την κατασκευή του Hinkley Point C πριν από το 2025, επειδή η ανανεώσιμη ενέργεια έχει το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, εισηγείται μια ανεξάρτητη συμβουλευτική ομάδα προς την κυβέρνηση την Τρίτη 10/7/2018.
Η Βρετανία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα νέο στόλο πυρηνικών σταθμών για να αντικαταστήσει τις γηραίες μονάδες άνθρακες και πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα τερματιστούν τη δεκαετία του 2020, καθώς και για να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας.
Ωστόσο, οι ιδιώτες επενδυτές αποδείχθηκαν απρόθυμοι να αναλάβουν το τεράστιο κόστος των νέων πυρηνικών σταθμών και η κυβέρνηση δέχθηκε πυρά  επειδή συμφώνησε να πληρώσει μια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια από το εργοστάσιο Hinkley Point C της EDF - πρόκειται να έρθει σε απευθείας σύνδεση μέχρι το τέλος του 2025 - που είναι πολύ πιο πάνω από τον  ανταγωνισμό.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να επενδύσει σε ένα άλλο νέο πυρηνικό εργοστάσιο που σχεδιάστηκε από μονάδα της ιαπωνικής Hitachi.
Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Υποδομών σημείωσε ότι η μετάβαση σε ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να είναι το "ασφαλέστερο στοίχημα" μακροπρόθεσμα και να έχει το χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιτροπής, το κόστος ενός μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υψηλή ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ήταν συγκρίσιμο με την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών μετά το Hinkley Point C και θα ήταν φθηνότερο από την εφαρμογή δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στις μονάδες ορυκτών καυσίμων.
Η Επιτροπή, που ιδρύθηκε το 2015, είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που παρέχει συμβουλές στην κυβέρνηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων αναγκών υποδομής της χώρας.
Στην πρώτη της αξιολόγηση για την κυβέρνηση,  η Επιτροπή συνέστησε να ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι το 50% της ηλεκτροπαραγωγής θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.
Επί του παρόντος, περίπου το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, από 12% πριν από πέντε χρόνια.
"Ένα ενεργειακό σύστημα που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαμηλού κόστους και σε τεχνολογίες που απαιτούνται για την εξισορρόπησή τους μπορεί να αποδειχθεί φθηνότερο από την κατασκευή νένω πυρηνικών σταθμών, καθώς το κόστος αυτών των τεχνολογιών είναι πολύ πιο πιθανό να μειωθεί και με ταχύτερο ρυθμό".
"Η αξιολόγηση της εθνικής υποδομής προειδοποιεί να μην συμφωνηθεί η κυβερνητική στήριξη για πολλούς νέους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας και προτείνει ότι μετά το Hinkley Point C στο Somerset, η κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει να υποστηρίξει μόνο ένα ακόμη πυρηνικό εργοστάσιο πριν από το 2025", πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση έχει προθεσμία ενός έτους για να ανταποκριθεί στις συστάσεις της επιτροπής.


www.worldenerynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης