Στην ελληνική αγορά ΑΠΕ εισέρχεται το ιαπωνικών συμφερόντων fund Fortress – Εξαγοράζει αιολικά πάρκα 180 MW του ομίλου Libra, αξίας 300 εκατ. ευρώ

Στην ελληνική αγορά ΑΠΕ εισέρχεται το ιαπωνικών συμφερόντων fund Fortress – Εξαγοράζει αιολικά πάρκα 180 MW του ομίλου Libra, αξίας 300 εκατ. ευρώ

To fund αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές εταιρίες με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 70 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς υπογράφεται το SPA για την πώληση μίας σειράς αιολικών πάρκων του ναυτιλιακού ομίλου Libra στο αμερικανικό fund Fortress.
Η συναλλαγή, αφορά στην πώληση αιολικών συνολικής ισχύος 180 MW σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, των οποίων η αξία προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πώληση μονάδων ΑΠΕ που πραγματοποιεί η εταιρία Libra, του εφοπλιστή  Γιώργου Λογοθέτη, τους τελευταίους μήνες, καθώς τον Απρίλιο είχε προχωρήσει στην πώληση σειράς φωτοβολταϊκών πάρκων και αιολικών, συνολικής ισχύος 100 MW, εκ των οποίων τα 60 MW φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα αιολικά στην κινεζική εταιρία Sumec, έναντι τιμήματος ύψους περίπου 215 εκατ. ευρώ.
Μετά την υπογραφή του SPA, η ολοκλήρωση της μεταβίβασης των αιολικών έργων αναμένεται στο τέλος του μήνα, αφού γίνουν οι τυπικές διαδικασίες που απομένουν με τις τράπεζες.
Η συμφωνία της Fortress με τον όμιλο Libra, αφορά σε αιολικά έργα διαφορετικού επιπέδου ωρίμανσης, καθώς άλλα βρίσκονται σε λειτουργία, άλλα είναι υπό κατασκευή και άλλα αδειοδοτημένα  σε διαφορετικά στάδια.

Επενδυτικός κολοσσός

Η Fortress, που εξαγοράζει τα αιολικά, είναι μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επενδυτικές εταιρίες, καθώς διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 70 δισ. ευρώ, για επενδύσεις  σε όλο τον κόσμο, κυρίως στη Βόρεια Αμερική.
Στην Ελλάδα η Fortress κατέχει έμμεσες συμμετοχές στις εταιρίες Υγεία, Vivartia, Attica Συμμετοχών κλπ, ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της Avis στην Ελλάδα.
Ας σημειωθεί ότι το 2017 το αμερικανικό fund εξαγοράστηκε από τον ιαπωνικό κολοσσό Softbank Group, o οποίος έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 224 δισ. δολαρίων και κύκλο εργασιών 70 δισ. δολάρια. 
Ο ισχυρός άνδρας πίσω από τη SoftBank είναι ο Μασαγιόσι Σαν, ο 61χρονος Ιάπωνας μεγιστάνας, ο οποίος μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκοσίμα, επενδύει δυναμικά στις ΑΠΕ και ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά.
Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Softbank σε συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό project στον κόσμο, προϋπολογισμού 200 δισ. δολαρίων για την εγκατάσταση 200 GW Φ/Β στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας.
Το πρώτο έργο, στο πλαίσιο του mega project, αφορά στην εγκατάσταση 7,2 GW φωτοβολταϊκών για τα οποία οι εργασίες ξεκινούν εφέτος, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία το 2019.
Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι εντός του Ιουνίου η SoftBank ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην Ινδία, ύψους από 60 έως και 100 δισ. δολάρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης