Τελευταία Νέα

Ρέθυμνο: Αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Ρέθυμνο: Αντιδράσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατοίκων του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Βουνό της Κουρούπας, αντιδράσεις οι οποίες έχουν τη συνηγορία και συμπαράσταση της δημοτικής αρχής.
Η εργολαβική εταιρεία στην προσπάθεια της να ανοίξει εκ νέου δρόμο ώστε να προχωρήσουν τα έργα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών βρήκε πάλι τη αντίσταση των κατοίκων οι οποίοι αφενός εμπόδισαν τη λειτουργία των μηχανημάτων παρά την παρουσία της αστυνομίας αφετέρου οι ίδιοι οι κάτοικοι οδήγησαν τεχνικούς και εργάτες της εταιρείας μέχρι τον ΒΟΑΚ στο ύψος των Σισσών ώστε να επιστρέψουν στο εργοτάξιο της εταιρείας στο Ηράκλειο.
Στην αντίδραση των κατοίκων συμμετείχε και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, επισημαίνοντας στο ΑΠΕ/ ΜΠΕ ότι όχι μόνο οι κάτοικοι που συμμετείχαν στην παρεμπόδιση της διάνοιξης του δρόμου, αλλά ολόκληρη η κοινωνία αντιδράει στις ανεμογεννήτριες και είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση την τοποθέτηση τους στην περιοχή. «Είμαστε υπέρ της ήπιας ανάπτυξης στο 'Αγιο Βασίλειο. Ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα η οποία όμως δε θα επιβαρύνει ούτε θα αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του τόπου μας. Ως δήμος έχουμε λάβει πλήθος αποφάσεων κατά της συγκεκριμένης εγκατάστασης, έχουμε παράλληλα ενημερώσει τον εργολάβο και είμαστε στη φάση που ελέγχουμε τις εγκρίσεις που επιδεικνύει, σχετικά με τα έργα διάνοιξης δρόμου. Όπως και να έχει όμως ως κοινωνία η απόφαση είναι δεδομένη. Δε θα επιτρέψουμε ανεμογεννήτριες στην περιοχή μιας που δε συνάδουν με όλα όσα θέλουμε ο τόπος να αναδείξει και να διατηρήσει όπως το περιβάλλον, ο πρωτογενής τομέας που οφείλουμε να τον στηρίξουμε ούτε όμως και  για τον τουρισμό μας, ο οποίος θέλουμε να αναπτυχθεί, όμως με ήπια μορφή και απόλυτα συνδεδεμένος με τον τοπικό χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής.

Επενδύσεις χωρίς τη σύμπραξη και την θετική γνώμη μιας ολόκληρης κοινωνίας δεν είναι ούτε βιώσιμες ούτε καλοδεχούμενες» είπε ο κ. Ταταράκης.
Τόσο οι κάτοικοι του Αγίου Βασιλείου και της ενδοχώρας του Ρεθύμνου όσο και μέλη οργανώσεων που εναντιώνονται στις εγκαταστάσεις Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Β.Α.Π.Ε) στηρίζουν τη θέση της Δημοτικής Αρχής που λέει ότι  το όραμα όλων για την ανάπτυξη του τόπου είναι σε τελείως διαφορετική γραμμή από τους σχεδιασμούς και τα οράματα μεγάλων εταιρειών. Και αυτό υποστηρίζεται διότι ο 'Αγιος Βασίλειος στην καρδιά της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, θεωρείται ως ο πιο χαρακτηριστικός με απόλυτα κρητική φυσιογνωμία προορισμός ενός επισκέπτη. «Μια από τις ωραιότερες περιοχές του Ρεθύμνου που με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου θα μετατραπεί σε νεκρή ζώνη, επιβαρύνοντας έως και νεκρώνοντας τη φύση από την παρουσία ανεμογεννητριών και πυλώνων χωρίς την παρουσία εργαζομένων μιας και η λειτουργία τους δύναται να ελέγχεται εξ αποστάσεως αλλά και με τεράστιο πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα όπως και στην αξία της γης», επισημαίνουν μέλη πρωτοβουλιών κατά των ΒΑΠΕ των βιομηχανικών δηλαδή, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τόσο από την ευρύτερη περιοχή όσο και παγκρήτια.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης