Ώρα μηδέν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κύπρο

Ώρα μηδέν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κύπρο

Στο συνέδριο ειπώθηκε ότι ο νέος στόχος της Κύπρου θα προβλέπει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 24% μέχρι το 2030 (από τα επίπεδα του 2005), σε σύγκριση με 5% μέχρι το 2020, που ισχύει τώρα

 Η Κύπρος θα χάσει το τρένο του φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος, της μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων, ακόμα και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, αν δεν εμπλουτίσει δραστικά τον ενεργειακό σχεδιασμό της, προειδοποιεί ο Χαράλαμπος Έλληνας.
 
Τον κώδωνα το κινδύνου να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ουραγός στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρούει ο ειδικός σε θέματα ενέργειας και πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.

Σε συνέντευξή του στον «Φ», ο κ. Έλληνας τονίζει ότι η Κύπρος, εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη ηλιοφάνεια, θα πρέπει να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακολουθώντας το παράδειγμα και της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, κι όχι με την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου που προωθείται, θα μειωθεί σίγουρα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και θα ελαχιστοποιηθούν οι ρύποι που μολύνουν την ατμόσφαιρα και πλήττουν την υγεία του πληθυσμού.

Επιπλέον, θα δοθεί χρόνος για καλύτερη, λιγότερο πιεστική, διαχείριση της διαδικασίας εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ. Τα θέματα που αφορούν στην ισχυρή ευρωπαϊκή τάση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλήθηκαν σε διεθνές συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Λευκωσία, που παρακολούθησε ο Χαράλαμπος Έλληνας. Το συνέδριο, στο οποίο διατυπώθηκαν ανησυχητικές προοπτικές για το περιβάλλον, διοργάνωσε το Κυπριακό Ινστιτούτο. Μεταξύ των βασικών ομιλητών ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είναι και εκ των αρχιτεκτόνων της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Έλαβαν μέρος ειδικοί, επιστήμονες και πολιτικοί από 35 χώρες.

«Ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κύπρου οπωσδήποτε θα αλλάξει, σύμφωνα με τους νέους στόχους της ΕΕ για την περίοδο 2020-2030» αναφέρει.

Στο συνέδριο ειπώθηκε ότι ο νέος στόχος της Κύπρου θα προβλέπει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 24% μέχρι το 2030 (από τα επίπεδα του 2005), σε σύγκριση με 5% μέχρι το 2020, που ισχύει τώρα. «Παρόλο που ο νέος στόχος είναι χαμηλός σε σχέση με τους αντίστοιχους στόχους στην ΕΕ, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές. Θα καταστεί απαραίτητο να αλλάξει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Heavy Fuel Oil (HFO) σε ανανεώσιμες πηγές, ηλιακή και αιολική ενέργεια, και φυσικό αέριο.»

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Έλληνα βάσει μελέτης από την International  Renewable Energy Agency (IRENA), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να προσφέρουν από 25% έως 40% της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο μέχρι το 2030. Και όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία αποθήκευσης ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένων και των μπαταριών, αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμα και κοντά στο 100%, με τα ορυκτά καύσιμα να χρειάζονται μόνο για ασφάλεια, διακοπές και υποστήριξη.

Το 2017 η Δανία παρήγαγε το 51% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Με τη μεγάλη ηλιοφάνεια που έχει η Κύπρος θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Το 2016, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -η Κύπρος έχει μείνει πάρα πολύ πίσω.

Όταν ήλθε στην Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Μάρος Σέφκοβιτς, το 2016, είχε πει: «Σε ό,τι αφορά την ενέργεια κοιτάξετε προς τα πάνω, όχι προς κάτω», αναφερόμενος στην εμμονή της Κύπρου με το φυσικό αέριο. Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης