Τελευταία Νέα

Αποζημίωση χωρίς διαγωνισμό θα έχουν τα έργα ΑΠΕ έως 1 MW και τα αιολικά έως 6 MW

tags :
Αποζημίωση χωρίς διαγωνισμό θα έχουν τα έργα ΑΠΕ έως 1 MW και  τα αιολικά έως 6 MW
Παράταση της καταβολής του τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής αδειών παραγωγής ετών 2015-2016
Με το σύστημα λειτουργικής ενίσχυσης σταθερής τιμής και διαφορικής προσαύξησης (Feed in Premium) θα γίνεται η αποζημίωση της παραγόμενης ανανεώσιμης ενέργειας για σταθμούς ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ έως 1 MW και για αιολικά έως 6 MW, εκτός καθεστώτος ανταγωνιστικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα  21/12/2016 το ΥΠΕΝ, προβλέπεται η αναστολή από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μέχρι την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης της υπογραφής συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης και σταθερής τιμής για:
-Σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, πλην αιολικών σταθμών, εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης ή ίσης του 1 MW,
-Αιολικούς σταθμούς εγκαταστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW.
Για τους σταθμούς αυτούς, βάσει του άρθρου 7 του νόμου 4414/2016, από την 1/1/2017 τίθεται σε ισχύ καθεστώς στήριξης με τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας.
Με υπουργική απόφαση του ανωτέρω νόμου καθορίζονται οι τεχνολογίες ή και οι κατηγορίες σταθμών παραγωγής ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ που θα εντάσσονται στην διαγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η αναστολή υπογραφής συμβάσεων για τους προαναφερθέντες σταθμούς κρίνεται σκόπιμη μέχρι την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Όπως αναφέρεται, με την διάταξη αυτή, που περιλαμβάνεται στην τροπολογία, η Πολιτεία εξαιρεί από το καθεστώς στήριξης με μορφή λειτουργικής ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών του σταθμούς ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ με ισχύ μικρότερη του 1MW και τους αιολικούς με ισχύ μικρότερη ή ίση των 6 MW, με βάση την απόφαση της Κομισιόν.
Επίσης καθορίζεται ότι η αναστολή αυτή δεν ισχύει για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα επιλεγούν μέσω της πιλοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Άλλες ρυθμίσεις

Παράλληλα στην τροπολογία προβλέπεται η κατάτμηση υφιστάμενων αδειών παραγωγής σε δύο ή περισσότερες άδειες, ενώ τυχόν εξαιρέσεις από την εφαρμογή αυτού δύναται να αναφέρονται στον κανονισμό αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
Με την ρύθμιση αυτή εκτός των άλλων, αποτρέπεται η κατάτμηση αδειών που θα οδηγούσε σε εκμετάλλευση του θεσμικού πλαισίου για μετάπτωση αδειών παραγωγής από έργα που εντάσσονται σε ανταγωνιστική διαδικασία σε έργα που εξαιρούνται από αυτή.
Επίσης, παρατείνεται η δυνατότητα καταβολής του τέλους διατήρησης δικαιώματος κατοχής αδειών παραγωγής κατά τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής του, 2015 και 2016 λόγω του νέου καθεστώτος στήριξης, ώστε να δοθεί εύλογος χρόνος στους κατόχους αδειών να καταβάλουν έγκαιρα το οφειλόμενο τέλος, εφόσον έχουν την βούληση να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια υπό το πλαίσιο του νέου καθεστώτος.
Έτσι ειδικά για τα δύο αυτά έτη το ετήσιο τέλος μπορεί να καταβληθεί για το 2015 έως 31/12/2016 και για το 2016 έως τις 31/3/2017 (αντί των ημερομηνιών 14/10/2016 και 31/1/2017, αντίστοιχα που ίσχυαν έως σήμερα).
Τέλος απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους για τα έτη 2015-2016 οι κάτοχοι άδειας παραγωγής σταθμών ΣΗΘΥΑ σε νοσοκομεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης