Παράταση και δόσεις για το έργο διασύνδεσης αιολικών Πολυπόταμου – Ν. Μάκρης

Παράταση και δόσεις για το έργο διασύνδεσης αιολικών Πολυπόταμου – Ν. Μάκρης
Tο έργο αφορά στην διασύνδεση (με υποθαλάσσιο καλώδιο) των αιολικών πάρκων της Ν. Εύβοιας με την Αττική.
Τη δυνατότητα στους κατόχους σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την υλοποίηση ειδικών έργων (Πολυπόταμος-Ν.Μάκρη) να συνάπτουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, εφόσον καταβάλουν έως τότε δεσμευτική δήλωση καταβολής του συνολικού κόστους σύνδεσης, παρέχει το πλαίσιο σχετικής τροπολογίας που κατέθεσε το ΥΠΕΝ.
Όπως αναφέρεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας διάταξης μπορούν να συνάψουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης έως 31/12 και να απαλλαγούν από την υποχρέωση υπαγωγής σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών.
Προϋπόθεση αποτελεί, οι κάτοχοι των σταθμών αυτών να δεσμευτούν για την καταβολή εντός ορισμένων προθεσμιών σταδιακά (σε τρεις δόσεις: 1η 20% με την υπογραφή της σύμβασης, 2η 40% μέχρι 30/6/2017 και 3η το υπολειπόμενο ποσό έως 31/12/2017) το προϋπολογισθέν συνολικό κόστος σύνδεσης που τους αναλογεί, όπως έχει προϋπολογισθεί για κάθε έργο.
Σε περίπτωση μη καταβολής των ποσών αυτών λύονται αυτοδικαίως οι σχετικές συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης.
Επίσης, εφόσον δεν καταβληθεί το συνολικό κόστος σύνδεσης έως 31/12/2017, η ΡΑΕ αξιολογεί, αν συντρέχουν ή όχι προϋποθέσεις ανάκλησης των αδειών παραγωγής λόγω αδυναμίας υλοποίησης εκάστου έργου.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η ρύθμιση κρίνεται σκόπιμη, καθώς εκτιμάται ότι θα αναληφθεί από κατόχους σταθμών ένα σημαντικό μέρος του κόστους του Ειδικού Έργου Πολυπόταμος-Ν. Μάκρη, που έχει ήδη καταβάλλει ο ΑΔΜΗΕ, με το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα επιβαρύνονταν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των χρεώσεων χρήσης συστήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά στην διασύνδεση (με υποθαλάσσιο καλώδιο) των αιολικών πάρκων της Ν. Εύβοιας με την Αττική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης