Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Θεσμικοί επενδυτές σε ετοιμότητα – Αναζητούν επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Θεσμικοί επενδυτές σε ετοιμότητα – Αναζητούν επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Συνταξιοδοτικό Ταμείο επενδύει 1,36 δισεκατομμύρια δολάρια σε αιολικά, και ηλιακά έργα
Εάν εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Enbridge Inc. και να πουλήσουν ενεργητικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπάρχουν πολλοί θεσμικοί επενδυτές έτοιμοι να ανταποκριθούν.
Η Enbridge ανακοίνωσε την Τετάρτη συμφωνία για την πώληση ποσοστού 49% σε χαρτοφυλάκιο αιολικών και ηλιακών εκμεταλλεύσεων σε κοινή επιχείρηση με το Canada Pension Plan Investment Board (CPPIB) έναντι 1,75 δισ. δολάρια Καναδά (1,36 δισ. δολ. ΗΠΑ)
Σύμφωνα με το Bloomberg η συμφωνία σηματοδοτεί τη ζήτηση για καθαρή ενέργεια από κεφάλαια που αναζητούν μακροπρόθεσμες σταθερές αποδόσεις.
"Υπάρχει μια ανταγωνιστική δεξαμενή αγοραστών που επιθυμούν να απαλλαγούν από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία", δήλωσε σε συνέντευξή του ο Rachel Luo, αναλυτής της Bloomberg New Energy Finance.
Θεσμικοί επενδυτές και  ταμεία έχουν δώσει ώθηση στην καθαρή ενέργεια, χάρη σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ενέργειας με επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και εταιρικούς γίγαντες που προσφέρουν σταθερές αποδόσεις για δεκαετίες.
 Η BlackRock Inc. έχει επενδύσει τουλάχιστον το ήμισυ ενός ταμείου ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζεται για ενεργειακά στοιχεία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Blackstone Group LP αυξάνει μέχρι και 40 δισεκατομμύρια δολάρια για το ταμείο υποδομών της και ενδέχεται να επενδύσει μέρος αυτών των κεφαλαίων  σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Και η Brookfield Asset Management Inc., ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, διαθέτει θυγατρική που διαπραγματεύεται επενδύσεις καθαρής ενέργειας.
Η συμφωνία της Enbridge με το CPPIB αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας πώλησης περιουσιακών στοιχείων για τη μείωση του χρέους που ανέλαβε με την εξαγορά της Spectra Energy Corp. ύψους 28,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το προηγούμενο έτος.
Ο γίγαντας των αγωγών δεν είναι η μοναδική εταιρεία ορυκτών καυσίμων που προσπαθεί με καθαρή ενέργεια να διευθετήσει το χρέος.
Η πώληση μεριδίων σε αιολικές και ηλιακές εκμεταλλεύσεις μπορεί να έχει νόημα, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο ένα βήμα μακριά από τις αίθουσες αποφάσεων των εταιρειών φυσικού αερίου και πετρελαίου.
"Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου διερευνούν την ανανεώσιμη και την ηλεκτρική ενέργεια, οικοδομούν γνώση και ανοίγουν δρόμο  σε πιο ώριμα τμήματα της βιομηχανίας", δήλωσε ο Meredith Annex, αναλυτής της Bloomberg New Energy Finance. "Ωστόσο, αυτό παίρνει τη δεύτερη θέση στην κύρια επιχειρηματική τους δραστηριότητα."
Την περασμένη χρονιά, η TransCanada Corp., η εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υπηρεσιών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που εδρεύει στο Calgary, πώλησε ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών μονάδων ισχύος 105 megawatt στο Οντάριο σε μονάδα της  Axium Infrastructure Inc. έναντι  540 εκατομμύρια δολάρια.
Στην Ευρώπη, εν τω μεταξύ, μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συνεχίζουν να διαφοροποιούν τις συμμετοχές τους και να αυξάνουν τις επενδύσεις καθαρής ενέργειας.
Η Royal Dutch Shell Plc, για παράδειγμα, συμφώνησε τον Ιανουάριο να αγοράσει το 44% της Silicon Ranch Corp., ιδιοκτήτης και χειριστής ηλιακών σταθμών στις ΗΠΑ.
Η Shell αγόρασε επίσης πρόσφατα την First Utility Ltd., την έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Ο Bruce Hogg, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρικής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της CPPIB, δήλωσε  σύμφωνα με το Bloomberg ότι το “πακέτο Enbridge” ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα πολύ διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ενεργειακών πόρων της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.
Oι  εταίροι θα προσπαθήσουν να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιό τους, ιδιαίτερα επενδύοντας σε ευρωπαϊκά υπεράκτια έργα, τα οποία βλέπουν ως περιοχές υψηλής ανάπτυξης συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης