BNEF: Η ηλιακή ενέργεια γίνεται ταχύτατα η φθηνότερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής

BNEF: Η ηλιακή ενέργεια γίνεται ταχύτατα η φθηνότερη πηγή ηλεκτροπαραγωγής
Οι δημοπρασίες ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως γνωρίζουν ραγδαία πτώση των τιμών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες
Το κόστος της ηλιακής ενέργειας πέφτει ταχύτερα από αυτό της αιολικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να γίνεται η φθηνότερη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF).
Στην έκθεση αναφέρεται, ότι αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενο να συμβεί, αλλά όχι τόσο γρήγορα.
Οι δημοπρασίες ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως γνωρίζουν ραγδαία πτώση των τιμών, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ζήτηση ισχύος είναι τόσο μεγάλη, ώστε να καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν.
Τον Ιανουάριο στην Ινδία δημοπρατήθηκε ηλιακή ενέργεια με τιμή 64 δολάρια ανά MWh και 7 μήνες αργότερα στη Χιλή δημοπρατήθηκε ηλιακή ενέργεια έναντι μόλις 29,10 δολαρίων ανά MWh, που αποτελεί χαμηλό ρεκόρ και ανέρχεται περίπου στο 50% της τιμής του άνθρακα.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κοστίζει ακριβότερα στα πλουσιότερα κράτη, όπου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είτε είναι επίπεδη, είτε πέφτει και τα νέα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα πρέπει να ανταγωνιστούν τις υφιστάμενες μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.
Η έκθεση εκτιμά, ότι έως το τέλος του 2016 θα έχουν εγκατασταθεί συνολικά στον πλανήτη συστήματα ηλιακής ενέργειας ισχύος 70 GW, έναντι αιολικών συστημάτων ισχύος 59 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης