Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κίνα: Επιβραδύνεται η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας φέτος

tags :
Κίνα: Επιβραδύνεται η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας φέτος
Έντονες πιέσεις δέχονται οι κατασκευαστές
Η ζήτηση για νέο ηλιακό δυναμικό στην Κίνα αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος από την αύξηση του ρεκόρ που επιτεύχθηκε το 2017, θέτοντας τους κατασκευαστές σε αυξανόμενη πίεση σε μια εποχή κατά την οποία οι κρατικές επιδοτήσεις περιορίζονται, σύμφωνα με ανακοίνωση του κλάδου που δημοσιεύει το Reuters.
Ο Wang Bohua, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών της Κίνας, δήλωσε σε διάσκεψη του κλάδου ότι η εγκατεστημένη χωρητικότητα παραγωγής ηλεκτρισμού προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 40 gigawatts (GW) το 2018, έναντι αύξησης 53 GW του περασμένου έτους.
Η συνολική ηλιακή ισχύς της Κίνας έφθασε τα 1307 GW το 2017, αντιπροσωπεύοντας το 32,4% του παγκόσμιου συνόλου.
Οι κατασκευαστές αύξησαν την παραγωγή τους τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις ανέθεσαν εκατοντάδες νέα έργα για την επίτευξη των στόχων για καθαρή ενέργεια, αλλά η βιομηχανία ενδέχεται να υποφέρει από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.
"Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι σίγουρα υπό πίεση", δήλωσε ο Wang, σημειώνοντας ότι ορισμένοι είχαν ήδη μειώσει τα ποσοστά χρησιμοποίησης σε περίπου 65% και θα μπορούσαν να κλείσουν φέτος.
Η ταχεία ανάπτυξη στον ηλιακό τομέα της Κίνας βασίστηκε σε γενναιόδωρες κρατικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων τιμολογίων που καταβάλλονται στις εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάθε κιλοβατώρα που παραδίδουν στο δίκτυο.
Ωστόσο, με το κόστος της ηλιακής ενέργειας να μειώνεται κατά 90% από το 2007 έως το 2017, και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρώσει τις επιδοτήσεις που οφείλει σε τεράστιο αριθμό νέων έργων, η Κίνα μεταβαίνει σε άλλες μορφές υποστήριξης.
Η Κίνα εξετάζει ένα σύστημα ποσοστώσεων που θα αναγκάσει τα δίκτυα να προμηθεύσουν ένα καθορισμένο ποσοστό ενέργειας από τοπικές ανανεώσιμες γεννήτριες.
Σύμφωνα με το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών, οι ποσοστώσεις για κάθε περιοχή θα καθοριστούν σύμφωνα με τους ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους, ενώ το Sichuan πλούσιο σε υδροηλεκτρική ενέργεια στη νοτιοδυτική Κίνα θα αναγκαστεί να ανεβάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο 91% της συνολικής κατανάλωσης ισχύος, σε σύγκριση με μόλις 8,5% στην εξαρτώμενη από τον άνθρακα Shandong στα ανατολικά.
Οι εταιρείες που καλύπτονται από το σύστημα θα λάβουν πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας και θα αναγκαστούν να αγοράσουν πρόσθετα πιστοποιητικά εάν δεν επιτύχουν τους στόχους τους.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις πιστοποιητικών πρέπει να επανεπενδύονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο Han Wenke, ερευνητής στο κυβερνητικό think-tank του Ινστιτούτου Ενεργειακής Έρευνας, δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι ασαφές εάν το προτεινόμενο σύστημα, το οποίο επί μακρόν αντιτίθεται στις παραδοσιακές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, θα είναι επιτυχές όταν πρόκειται για τη μεγιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης