ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Εντός του Απριλίου η σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 17,5 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Εντός του Απριλίου η σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 17,5 εκατ. ευρώ
Τα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν συνολικά 18 έργα ΑΠΕ, η λειτουργία των οποίων θα αυξήσει κατά 90 MW την παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα
Έως τα τέλη Απριλίου αναμένεται να υπογράψει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τη σύμβαση για τη σύναψη ομολογιακού δανείου, ύψους 17,5 εκατ. ευρώ, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τη θυγατρική της, NBG Malta.
Το ομολογιακό δάνειο θα αποτελέσει τη δεύτερη πηγή χρηματοδότησης, μετά το δάνειο των 85 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η θυγατρική της ΔΕΗ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) τον περασμένο Δεκέμβριο, για το project αποκατάστασης ή κατασκευής 18 αιολικών πάρκων και μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο έργο αφορά επενδύσεις σε μικρά αιολικά πάρκα σε περιοχές όπως τα νησιά Κεφαλονιά, Χίος, Λέσβος, Κρήτη, Μύκονος, Σάμος, Εύβοια, Λήμνος, Κάρπαθος, Ικαρία, Τήνος και Ψαρά, και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καρδίτσα.
Περιλαμβάνει την αποκατάσταση (repowering) υφιστάμενων αιολικών πάρκων, μερικά από τα οποία λειτουργούν εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια, καθώς και την κατασκευή μικρών αιολικών πάρκων σε νέες περιοχές.
Επιπλέον θα στηρίξει την αποκατάσταση δύο παλαιών μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός σταθμού στην Άρτα (έργο Λούρου) και ενός στο Βέρμιο, στη Βόρεια Ελλάδα – καθώς και την κατασκευή δύο νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών – ενός στο Σμόκοβο και ενός στο Μακροχώρι, στην Κεντρική Ελλάδα.
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του Δ.Σ. της, η ΔΕΗ ενέκρινε την εισήγηση της θυγατρικής της για τη σύναψη του ομολογιακού δανείου, το οποίο θα διαιρείται σε 17.500.000, κατ’ ανώτατο όριο, έγχαρτες ανώνυμες ομολογίες στον κομιστή, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστης.
Τυπικά η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επερχόμενη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κάτι που κατ’ ουσία δεν σημαίνει παρά την υπερψήφιση της πρότασης από το στέλεχος της μητρικής εταιρείας που εξουσιοδότησε γι’ αυτό τον σκοπό το Δ.Σ.

Προσθήκη 90 MW στο δυναμικό των ΑΠΕ

Με την ολοκλήρωσή του project, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 90 MW.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της θυγατρικής της ΔΕΗ, τα περισσότερα αιολικά πάρκα καθώς και ένα από τα μικρά υδροηλεκτρικά θα έχουν τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Έτσι, για 10 από τα αιολικά πάρκα, έχουν ήδη ανακηρυχθεί ανάδοχοι για την προμήθεια των ανεμογεννητριών, καθώς και για τα έργα πολιτικού μηχανικού που αφορούν στην εγκατάσταση και τη σύνδεσή τους με το ηλεκτρικό δίκτυο.
Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε να ηλεκτρισθούν στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Στην περίπτωση των υπόλοιπων τεσσάρων πάρκων, η εταιρεία θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών περί το τέλος Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση του εξοπλισμού του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Λούρο, το οποίο εκτιμάται πως θα ξεκινήσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον Απρίλιο του 2019.
Έως το φετινό Ιούνιο αναμένεται να γίνουν επίσης οι προκηρύξεις για την αναβάθμιση της παλιάς υδροηλεκτρικής μονάδας στο Βέρμιο, αλλά και για την κατασκευή των δύο νέων υδροηλεκτρικών στο Σμόκοβο και στο Μακροχώρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης