Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ρεκόρ επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια από την Κίνα – Οι επενδύσεις Ευρώπης και ΗΠΑ σε ΑΠΕ

Ρεκόρ επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια από την Κίνα – Οι επενδύσεις Ευρώπης και ΗΠΑ σε ΑΠΕ
Οι επενδύσεις της Ευρώπης σε ανανεώσιμες πηγές υποχώρησαν κατά 36% στα 40,9 δισεκατομμύρια δολάρια
Η ηλιακή ενέργεια  στην Κίνα σημείωσε ρεκόρ 157 gigawatts (GW) νέας ανανεώσιμης ενέργειας πέρυσι, υπερδιπλασιάζοντας την χωρητικότητα νέας γενιάς σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε την Πέμπτη έκθεση που υποστηρίζει το U.N.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν εγκατασταθεί πέρυσι 98 GW χωρητικότητας ηλιακής ενέργειας, με την Κίνα να συνεισφέρει περισσότερο από το ήμισυ ή 53 GW, σύμφωνα με το U.N. Environment, το Κέντρο Συνεργασίας της Σχολής Φρανκφούρτης-UNEP και το Bloomberg New Energy Finance.
Η δυναμική  της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής ενέργειας, των βιοκαυσίμων και της γεωθερμικής ενέργειας, «υπονόμευσε» τα 70 GW καθαρού όγκου νέων ορυκτών καυσίμων το 2017.
"Είμαστε σε μια καμπή ... από τα ορυκτά καύσιμα στον ανανεώσιμο κόσμο", δήλωσε στο Reuters ο Erik Solheim, επικεφαλής του U.N. «Οι αγορές είναι εκεί και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να πάρουν άνθρακα, μπορούν να πάρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Ωστόσο, τα ορυκτά καύσιμα κυριαρχούν στην υπάρχουσα παραγωγική ικανότητα.
 Η ηλιακή ενέργεια, η αιολική ενέργεια, η βιομάζα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιούργησαν το 12,1% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2017, από 5,2% την προηγούμενη δεκαετία.
Οι επιστήμονες έχουν συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να είναι η κυρίαρχη πηγή ενέργειας στον κόσμο μέχρι τα μέσα του αιώνα, εάν θέλουν να επιτύχουν τους πιο δύσκολους στόχους που τέθηκαν από τη συμφωνία του  Παρισιού για το κλίμα το 2015 για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2% στα 279,8 δισ. δολάρια το 2017 από το προηγούμενο έτος.
 Η Κίνα επένδυσε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα 126,6 δισ. δολάρια - περίπου το 45% του παγκόσμιου συνόλου.
Η έκθεση ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ηλιακή φωτοβολταϊκή τεχνολογία μεγάλης κλίμακας μειώθηκε κατά 15% πέρυσι στα 86 δολάρια ανά μεγαβάτ ώρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν κατά 6% το 2017 στα 40,5 δισ. δολάρια.
Ωστόσο, ήταν σχετικά ανθεκτικές απέναντι  στις αβεβαιότητες  που προκάλεσε η πολιτική του  Donald Trump, ο οποίος θέλει να προωθήσει τα ορυκτά καύσιμα, σημείωσε η έκθεση.
Ωστόσο, η απόφαση του Trump τον Ιανουάριο να επιβάλλει τιμολόγια σε εισαγόμενα ηλιακά πάνελ θα μπορούσε να εξασθενίσει βραχυπρόθεσμα την ηλιακή ενέργεια των Η.Π.Α.
Αλλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι ότι το Κογκρέσο θα παύσει τις πιστώσεις φόρου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι μια μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη των μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Οι επενδύσεις της Ευρώπης σε ανανεώσιμες πηγές υποχώρησαν κατά 36% στα 40,9 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των παραγόντων που περιλαμβάνουν το τέλος των επιδοτήσεων σε ορισμένες χώρες για το ηλιακό και το αιολικό κόστος και χαμηλότερο κόστος τεχνολογίας.
"Στην Ευρώπη η πτώση των επενδύσεων οδηγείται έντονα από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Ulf Moslener, επικεφαλής της έκθεσης στη Σχολή της Φρανκφούρτης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης