Τελευταία Νέα

Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος της πρώτης φάσης του EuroAsia Ιnterconnector

Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος της πρώτης φάσης του EuroAsia Ιnterconnector
Γέφυρα Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο  και την Ευρωπαϊκή Ένωση το έργο EuroΑsia Interconnector
 Το EuroAsia Interconnector είναι ένα έργο ιδιαίτερης εθνικής γεωπολιτικής σημασίας το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Κύπρο και την Ελλάδα να λειτουργήσουν ως γέφυρες συνεργασίας που συνδέουν την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε στην ομιλία του, η οποία πραγματοποιήθηκε, κατά τη διάρκεια Ημερίδας Διαλόγου στη Λευκωσία τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου κος Γιώργος Λακκοτρύπης.
 Ο Υπουργός δήλωσε ότι: «Το έργο θα ωφελήσει την Κύπρο ποικιλοτρόπως και κατά συνέπεια, η υποστήριξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι δεδομένη».  
Το EuroAsia Interconnector αποτελεί κορυφαίο Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας (Κρήτης-Αττικής) μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων συνολικής ισχύος 2.000 MW και σταθμών μετατροπής σε κάθε σημείο διασύνδεσης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του έργου, που αφορά τη διασύνδεση ισχύος 1.000 MW,ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.  
Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Εθνικής Αρμόδιας Αρχής Κύπρου κος Μιχάλης Χρυσάφης σημείωσε ότι το έργο EuroAsia Interconnector θα αποτελέσει την κύρια λεωφόρο προμήθειας ηλεκτρισμού στην περιοχή μεταξύ Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Μεσογείου, γνωστή ως Highway. «Ευελπιστούμε να εμβαθύνουμε τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε τεχνοκρατικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο», τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο κος Χρυσάφης.  
Ο κος Δημοσθένης Βοϊβόντας, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αδειοδοτήσεων της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, ανέφερε ότι το EuroAsia Interconnector, ένα από τα σημαντικότερα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζεται στην εκτεταμένη διαβούλευση η οποία θα συνεισφέρει, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να σταθούν σύμμαχοι του φορέα υλοποίησης προκειμένου να προχωρήσουν με ταχύτητα οι διαδικασίες αδειοδότησης.
Μέσω των διαβουλεύσεων διασφαλίζεται η έγκαιρη συμμετοχή του κοινού στα πρώτα στάδια σχεδιασμού, ενώ αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα ανέδειξαν σημαντικές παραμέτρους του έργου με πολλές προτάσεις από την τοπική κοινωνία που μπορούν να βελτιώσουν σημεία του σχεδιασμού του έργου.  
O Διευθυντής Έργου του Φορέα Υλοποίησης EuroAsia Interconnector κος Γιώργος Κίλλας περιέγραψε τα σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη του έργου, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 347/2003 για Ενεργειακές υποδομές στα πλαίσια του οποίου υλοποιείται το σημαντικό    έργο ιδιαίτερη   αναφορά   στην   εξασφάλιση    χρηματοδότησης.  
Παράλληλα  τόνισε  τη   γεωπολιτική σημασία του έργου και την ανάδειξη γεωπολιτικών στρατηγικών συμμαχιών, ιδιαίτερα για την Κύπρο, εφόσον της δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει ως ενεργειακός κόμβος αναδεικνύοντας περαιτέρω διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες.  
Ο κος Χαράλαμπος Παναγιώτου, Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ατλαντίς Συμβουλευτική, παρουσίασε αναλυτικά την τεχνική περιγραφή του έργου, η κα Ειρήνη Κωνσταντίνου, Ανώτερη Λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου ανέπτυξε την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου, ενώ ο κος Θάνος Μπελαλίδης, Προϊστάμενος Υπηρεσιών Επικοινωνίας της εταιρείας Ομάδα Σύπραξις, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έχουν για την παρούσα φάση σχεδιασμού του έργου οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών και όλων των εμπλεκομένων μερών.  
Η Ημερίδα Διαλόγου εμπλουτίστηκε με τις ερωτήσεις, τοποθετήσεις καθώς και τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι κρατικών, επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών φορέων και τοπικών κοινοτήτων που συμμετείχαν στη Διαβούλευση, ενώ την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κος Shmuel Revel καθώς και η πρέσβης της Κύπρου στο Ισραήλ κα Θεσσαλία Σιάμπου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης