Τελευταία Νέα

Σε νέο ρεκόρ θα φθάσει η πράσινη ενέργεια στη Φινλανδία φέτος

Σε νέο ρεκόρ θα φθάσει η πράσινη ενέργεια στη Φινλανδία φέτος
Η πράσινη ενέργεια είχε σημείωσει ρεκόρ το 2017 και αντπροσώπευε το 47% της ενέργειας της Φινλανδίας το 2017
Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ενέργειας της Φινλανδίας θα φθάσει σε νέο υψηλό το 2018, υποστηριζόμενο από νέες αιολικές μονάδες, αλλά οι αμφιβολίες για τις μελλοντικές κρατικές επιδοτήσεις σημαίνει ότι η τάση είναι απίθανο να συνεχιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του κρατικού δικτύου.
Η πράσινη ενέργεια αντιπροσώπευε το ρεκόρ του 47% της ενέργειας της Φινλανδίας το 2017, ωστόσο το Ελσίνκι εξετάζει την κατάργηση των επιδοτήσεων, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fingrid Jukka Ruusunen σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Οι επιδοτήσεις αύξησαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημείωσε. "Δεν είναι επικερδές να επενδύσετε σε αυτό το επίπεδο τιμών, αλλά αν λάβετε το feed-in και την τιμή αγοράς τότε είναι κερδοφόρα".
Οι επιδοτήσεις χρησιμοποιήθηκαν ως επί το πλείστον για επενδύσεις αιολικής ενέργειας.
Η φινλανδική κυβέρνηση συζητά την αλλαγή τους σε ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται σε πλειστηριασμούς, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει  την τελική απόφαση.
Βρισκόμενη εν μέρει στον αρκτικό κύκλο, η Φινλανδία έχει λίγες ηλιόλουστες μέρες. Η υδροηλεκτρική βιομηχανία της είναι ήδη ώριμη, ενώ οι  ισχυροί  άνεμοι της χώρας είναι η κύρια ελπίδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο αντιδραστήρας Olkiluoto 3 της Φινλανδίας, ο οποίος αρχικά είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία το 2009, αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2019. Καθώς ο αντιδραστήρας των 1,6 gigawatt θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, το ανανεώσιμο μερίδιο της παραγωγής της Φινλανδίας θα μειωθεί.
"Το 2019 πρόκειται να αυξήσουμε την πυρηνική ενέργεια, και καθώς το Olkiluoto 3  θα εισέρχεται στο σύστημα, τότε το ποσοστό  ΑΠΕ θα πέσει", ανέφερε.
Η Φινλανδία δήλωσε πέρυσι ότι έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές CO2 και να απαλλαγεί από τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης