Τελευταία Νέα

Τον πρώτο διαγωνισμό για μη ώριμα αδειοδοτικά έργα ΑΠΕ προωθεί η ΡΑΕ – Στόχος να διενεργηθεί εντός του 2018

Τον πρώτο διαγωνισμό για μη ώριμα αδειοδοτικά έργα ΑΠΕ προωθεί η ΡΑΕ – Στόχος να διενεργηθεί εντός του 2018
Θα καθορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μονάδων που θα προκριθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία
Να πραγματοποιήσει έως το τέλος της χρονιάς τον πρώτο διαγωνισμό για μη ώριμα αδειοδοτικά έργα ΑΠΕ έχει θέσει ως στόχο η ΡΑΕ.
Ο προωθούμενος διαγωνισμός μάλιστα θα αφορά στο καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης.
Όπως και στην περίπτωση του εν λόγω καλωδίου, η συγκεκριμένη κατηγορία διαγωνισμών θα αφορά μη ώριμα έργα και περιοχές με διαθέσιμη δυναμικότητα, όπου δεν έχουν κατατεθεί αιτήσεις για την εγκατάσταση μονάδων.
Έτσι, η αρχή θα γίνει από τη συγκεκριμένη διασύνδεση, η οποία ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2015.
Σκοπός είναι σε δεύτερη φάση να γίνουν ανάλογοι διαγωνισμοί και για τα νησιά των Κυκλάδων τα οποία τροφοδοτούνται πλέον από το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης.
Αργότερα, θα ενταχθεί και η Κρήτη, μετά την υλοποίηση της «μικρής διασύνδεσης» του νησιού με την Πελοπόννησο.
Οι ανταγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ περιοχών με ελεύθερη χωρητικότητα θα διενεργηθούν παράλληλα με τους διαγωνισμούς συνολικής ισχύος 2,6 GW που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν την τριετία 2018 - 2020, για έργα τα οποία έχουν λάβει οριστική προσφορά σύνδεσης.

Επιτάχυνση διαδικασιών

Παρά την υποστελέχωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στόχος της είναι και αυτές οι διαδικασίες να «τρέξουν» με εξίσου γρήγορο βηματισμό με το εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται για τους διαγωνισμούς για τα ώριμα αδειοδοτικά έργα.
Όπως είχε αναφέρει το μέλος της ΡΑΕ Δρ Διονύσιος Παπαχρήστου, στην παρουσίασή του στην Ημερίδα-Δημόσια Διαβούλευση για τις μόνιμες ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών έργων ΑΠΕ, η Αρχή προσανατολίζεται στη συμμετοχή τόσο αιολικών όσο και φωτοβολταϊκών μονάδων, με μία ποσόστωση, στη συγκεκριμένη κατηγορία διαγωνισμών.
Παράλληλα, για το καλώδιο Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης θα εξεταστεί η ανάπτυξη ειδικού αλγόριθμου της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την αντιμετώπιση των επικαλυπτόμενων έργων.
Επίσης, όπως και στην περίπτωση των δημοπρασιών για τα έργα με οριστική προσφορά σύνδεσης, και σε αυτή την περίπτωση θα καθορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των μονάδων που θα προκριθούν από τις διαδικασίες.
Έτσι, για την αδειοδότηση, την κατασκευή και τη σύνδεση κάθε έργου θα προβλέπεται ένα χρονικό διάστημα 5 - 8 ετών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης