Wind Europe: Είναι εφικτή η συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη διασυνοριακή συνεργασία για τις ΑΠΕ;

Wind Europe: Είναι εφικτή η συμβολή των ευρωπαϊκών κονδυλίων στη διασυνοριακή συνεργασία για τις ΑΠΕ;
Σημαντικά ερωτήματα από την WindEurope
Ευρωπαϊκή προσέγγιση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ζήτησε η Wind Europe, στο πλαίσιο της διοργάνωσης της επιτροπής σε ένα εργαστήριο σήμερα (14/3).
Ειδικότερα, το σεμινάριο εξέτασε πως μπορεί να ευθυγραμμιστεί το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για το 2019-2023 με τους νέους νόμους για την ανανεώσιμη ενέργεια μετά το 2020.
Το πακέτο μάλιστα καθορίζει διαφορετικές επιλογές για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Αυτές περιλαμβάνουν το άνοιγμα εθνικών καθεστώτων στήριξης ή τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας χρηματοδότησης, με την οποία οι χώρες θα εντάσσονται σε ένα κοινό ταμείο για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο Διευθυντής Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Επιτροπή, Mechthild Wärdsfer, δήλωσε ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα νέες προτάσεις δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dickson εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις παρατηρήσεις αυτές και υποστήριξε ότι ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο θα πρέπει επίσης να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης έργων ανανεώσιμης ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορούσε να είναι φυσικός εταίρος για την παροχή εγγυήσεων για τέτοια έργα, ιδίως σε αγορές όπου ο ρυθμιστικός κίνδυνος είναι υψηλότερος.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ βρισκόμαστε ακόμα σε στάδιο εκμάθησης σχετικά με την ανάπτυξη διασυνοριακών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, είναι σαφές ότι υπάρχει όρεξη και ευκαιρία για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την επέκταση κοινών προσπαθειών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης