Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Περιορίζεται η χρονική υστέρηση απόδοσης στους δικαιούχους του ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ

Περιορίζεται η χρονική υστέρηση απόδοσης στους δικαιούχους του ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ
Τα πρώτα χρήματα για την περίοδο 2010 – 2014, αν και εισπράχθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, αποδόθηκαν μόλις τον Ιούνιο του 2017
Τέλος στις πολύχρονες καθυστερήσεις εφαρμογής των εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών του ανταποδοτικού τέλους ΑΠΕ, παρόλο που τα αντίστοιχα ποσά έχουν παρακρατηθεί από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, θα βάλει σύντομα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι όχι μόνο να καταβληθούν άμεσα τα ποσά που αφορούν την τριετία 2015 - 2017, αλλά και να ομαλοποιηθεί πλέον η απόδοση του τέλους, ώστε οι καταναλωτές να «βλέπουν» πλέον σε τακτική βάση να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους με τη μορφή έκπτωσης τα χρήματα που δικαιούνται.
Τις παραπάνω διαβεβαιώσεις δίνει απάντηση του υπουργείου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Όπως αναφέρεται στην απάντηση, το ΥΠΕΝ έχει διαμορφώσει πλέον μία κανονικότητα απόδοσης του ειδικού τέλους, ενώ θα προχωρήσει και στον επιμερισμό του ποσού στους οικιακούς καταναλωτές για τα έτη 2015 - 2017.  
Αν και το ανταποδοτικό τέλος είναι νομοθετημένο από το 2010, με τα αντίστοιχα να παρακρατούνται από τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ στην περίπτωση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, μόλις το 2014 με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίσθηκε η διαδικασία προσδιορισμού και επιμερισμού των ποσών που αντιστοιχούν στο ειδικό τέλος προς τους οικιακούς καταναλωτές των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων στις οποίες εγκαθίστανται σταθμοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιομάζα).

Έκπτωση με καθυστέρηση ετών

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, τα πρώτα χρήματα (για την περίοδο 2010 - 2014) αποδόθηκαν τον Ιούνιο του 2017.
Τότε, περίπου σε 376.000 καταναλωτές επιμερίσθηκε ένα ποσό ύψους 17,6 εκατ. ευρώ, μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.  
Ο λόγος για την καθυστέρηση είναι πως, σύμφωνα με την ΚΥΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει να προχωρά στη δημοσίευση του Πίνακα Επιμερισμού των ποσών του ειδικού τέλους προς τις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, προκειμένου να αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές.
Εντούτοις, ο πρώτος πίνακας καταρτίσθηκε το 2016, δηλαδή περίπου δύο χρόνια.
Την ίδια στιγμή, πάντως, έως και σήμερα παραμένουν εκκρεμείς όσες ενστάσεις έχουν υποβληθεί για την περίοδο 2010 - 2014 και οι οποίες αφορούν ζητήματα αμφισβήτησης διοικητικών ορίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων.
Στην απάντησή του, το ΥΠΕΝ αναφέρει πως θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επανακαθοριστεί η διαδικασία εξέτασης των συγκεκριμένων περιπτώσεων.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης