Τελευταία Νέα

Irena: Η Ευρώπη μπορεί να διπλασιάσει την ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030

Irena: Η Ευρώπη μπορεί να διπλασιάσει την ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2030
Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει το CO2 κατά 15%, σύμφωνα με την έκθεση - Μεγαλύτερο μερίδιο της καθαρής ενέργειας θα ενίσχυε τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 34% του ενεργειακού της συνδυασμού έως το 2030, προκαλώντας επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και επιταχύνοντας τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου που κατηγορούνται για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Irena.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι νομοθέτες της ΕΕ συζητούν επί του παρόντος τις πολιτικές για την επόμενη δεκαετία, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% τουλάχιστον της κατανάλωσης ενέργειας, πάνω από το 27% που επικυρώνουν οι κυβερνήσεις.
Αυτό συγκρίνεται με το 17% που επιτεύχθηκε το 2016 στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη μείωση της ρύπανσης και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας.
«Με μια φιλόδοξη και εφικτή νέα στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές και τους κατασκευαστές, να ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας, να βελτιώσει την υγεία και να θέσει την ΕΕ σε μια ισχυρότερη πορεία απανθάρκωσης, σύμφωνα με τους κλιματικούς της στόχους» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Irena  Adnan Amin τη Δευτέρα.
Η επίτευξη του επιπέδου του  34% θα απαιτούσε μια μέση επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περίπου 62 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με έκθεση της Irena στις Βρυξέλλες.
Το υψηλότερο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη σειρά του θα προκαλέσει πρόσθετες επενδύσεις ύψους περίπου 368 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2030 και θα "ενισχύσει" σημαντικά τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, ανέφερε.
Η αύξηση θα συμβάλει επίσης στη μείωση των εκπομπών κατά 15% περίπου, περίπου το ίδιο με αυτό που παράγει η Ιταλία.
Κάτι τέτοιο θα ευθυγραμμίσει την ΕΕ με τον στόχο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% την επόμενη δεκαετία, εκτιμά ο οργανισμός.
 Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της ενέργειας θα αυξηθεί στο 50% έως το 2030, έναντι 29% το 2015.
"Η έκθεση επιβεβαιώνει τις δικές μας εκτιμήσεις ότι το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και ότι πρέπει να εξετάσουμε αυτές τις νέες πραγματικότητες στις προσεχείς διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών πολιτικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας" δήλωσε ο επίτροπος για το κλίμα και την ενέργεια Miguel Arias Canete.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης