Γερμανία: Η επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας θα χρειασθεί την "στήριξη" του φυσικού αερίου

Γερμανία: Η επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας θα χρειασθεί την
Το 65% της πράσινης ενέργειας το 2030 θα μπορούσε να αφήσει τα δίκτυα ασταθή - Τα εργοστάσια φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ενταχθούν όταν τα πυρηνικά, οι εγκαταστάσεις άνθρακα κλείσουν
Ο νέος στόχος της Γερμανίας για σχεδόν διπλασιασμό του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 θα πρέπει να υποστηριχθεί από την αύξηση της χωρητικότητας του φυσικού αερίου καθώς οι πυρηνικές μονάδες και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα «αποχωρούν» .
Σύμφωνα με το Reuters στόχος για αύξηση του μεριδίου της αιολικής και ηλιακής ενέργειας από το ένα τρίτο στο 65% μέχρι το 2030 έχει ως στόχο να βοηθήσει τη Γερμανία να επιτύχει τις περικοπές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για το κλίμα.
Αν ο στόχος ληφθεί σοβαρά υπόψη, η ευμετάβλητη φύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες σημαίνει ότι χωρίς φυσικό αέριο θα υπάρξουν ελλείψεις στις σταθερές ροές ενέργειας, δήλωσε ο Ludwig Moehring, επικεφαλής των πωλήσεων της Wingas, ιδιοκτησίας της Gazprom.
"Η ανανεώσιμη ενέργεια από μόνη της δεν θα λειτουργήσει τις επόμενες δεκαετίες, για λόγους ασφάλειας του εφοδιασμού", δήλωσε ο Ludwig Moehring στο Reuters κατά τη διάρκεια βιομηχανικής συνάντησης στο Έσσεν.
"Το αέριο μπορεί να γεμίσει το κενό", πρόσθεσε.
Ο Moehring, επικαλούμενος στοιχεία της βιομηχανίας, δήλωσε ότι η χωρητικότητα της Γερμανίας με βάση τα ορυκτά καύσιμα, η οποία εγγυάται 24ωρη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, πρόκειται να μειωθεί στα 72 gigawatt (GW) μέχρι το 2020-23 από 94 GW το 2016.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες πρέπει να κλείσουν μέχρι το 2022 καθώς και πολλά εργοστάσια άνθρακα που ρυπαίνουν σημαντικά κλείνουν για περιβαλλοντικούς λόγους.
"Εάν κατεβείτε σε περίπου 70 GW θερμικής χωρητικότητας και πρέπει να ικανοποιήσετε την απαιτούμενη ζήτηση 80 GW, θα χρειαστείτε 10 GW για να αντισταθμίσετε", δήλωσε, προσθέτοντας ότι η προσθήκη αερίου σε ισχύ θα μπορούσε να κατασκευαστεί γρήγορα.
Η χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Γερμανίας έφθασε τα 100 GW, αλλά μπορεί να παράγει ελάχιστα ή τίποτα, ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος νόμος για την επίτευξη γενικότερων κλιματικών στόχων.
Η εταιρεία του Moehring, η οποία κατέχει μερίδιο 20% στην αγορά φυσικού αερίου στη Γερμανία και ανταγωνίζεται την Uniper και την RWE, θέλει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περισσότερα βαρέα οχήματα και να θερμαίνει σπίτια αντί για πετρέλαιο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης