ΗΠΑ: Εξαίρεση από τους δασμούς για τα πάνελ ζητεί η SunPower με αντάλλαγμα επενδύσεις

tags :
ΗΠΑ: Εξαίρεση από τους δασμούς για τα πάνελ ζητεί η SunPower με αντάλλαγμα επενδύσεις
Η SunPower υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της είναι κορυφαία σε σχέση με τα πάνελ της Ασίας
Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλιακών πάνελ  SunPower Corp. σχεδιάζει να ζητήσει εξαίρεση από τους δασμούς 30% για τα εισαγόμενα ηλιακά πάνελ που ενέκρινε ο Πρόεδρος Donald Trump την περασμένη Δευτέρα.
Η εταιρεία που κατασκευάζει τα περισσότερα από τα πάνελ της σε εργοστάσια στην Ασία και το Μεξικό θα μπορούσε να προσλάβει περισσότερους εργαζόμενους στην έδρα της στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και να επενδύσει σε ένα «πιλοτικό» εργοστάσιο στην ίδια περιοχή, αν εξαιρεθεί από  τους εισαγωγικούς δασμούς,  δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SunPower, Tom Werner σε συνέντευξή του την Τετάρτη 24/1/2018.
Βασικό επιχείρημα της SunPower για εξαίρεση είναι ο τύπος πάνελ που παράγει - ένα μοντέλο υψηλής απόδοσης που έχει καλώδια στην πλάτη του για να μεγιστοποιήσει τον χώρο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην εμπρόσθια πλευρά του.
 Σύμφωνα με τον Werner, το πάνελ παράγει περισσότερη δύναμη από οποιαδήποτε άλλη στην εμπορική παραγωγή, επιτρέποντας στον κατασκευαστή να το πωλήσει με πριμοδότηση σε ανταγωνιστές από την Κίνα.
"Εργαζόμαστε για την τεχνολογία επόμενης γενιάς, στην πιλοτική γραμμή και είμαι έτοιμος να δαπανήσω 20 εκατομμύρια δολάρια για την προσπάθεια αυτή", δήλωσε ο Werner.
"Δεν μπορούμε να αντέξουμε με αυτό τον δασμό."
Η Trump επέβαλε δασμούς μετά από καταγγελίες δύο παραγωγών ηλιακών πάνελ των Η.Π.Α. που  υπέβαλαν πέρυσι ότι ένας κατακλυσμός εξοπλισμού από την Ασία δυσκολεύει τις αμερικανικές εταιρείες να ανταγωνίζονται.
Η ιδέα πίσω από την επιβολή των δασμών είναι να αυξηθεί το κόστος των εισαγόμενων πάνελ και να εξισορροπηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού για τα εγχώρια εργοστάσια.
Η First Solar Inc., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πάνελ των ΗΠΑ, κατασκευάζει επίσης εξοπλισμό στην Ασία, κέρδισε εξαίρεση από τα τιμολόγια λόγω της τεχνολογίας λεπτού υμενίου που χρησιμοποιεί η εταιρεία.
Το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής βιομηχανίας των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι θα χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα παγώσουν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης