Τελευταία Νέα

Στην τελική ευθεία το πρώτο υβριδικό έργο ΑΠΕ της χώρας από την ΔΕΗ, το δεύτερο στην Ευρώπη

Στην τελική ευθεία το πρώτο υβριδικό έργο ΑΠΕ της χώρας από την ΔΕΗ, το δεύτερο στην Ευρώπη
Το project αναπτύσσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, με την ενεργοποίηση και των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών που περιλαμβάνει, περί τα τέλη του 2018
Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη λειτουργίας της υβριδικής μονάδας ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία, καθώς η ΡΑΕ έστειλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη γνωμοδότηση που προβλέπεται, για να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.
Με την έκδοση της απόφασης, που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα μπορέσει να υπογραφεί η σύμβαση πώλησης ανάμεσα στον ΔΕΔΔΗΕ και τη θυγατρική της ΔΕΗ, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή και έγχυση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο του νησιού.
Το έργο θα τεθεί τμηματικά σε λειτουργία, κάτι που σημαίνει πως σε πρώτη φάση η παραγωγή ρεύματος θα γίνεται μόνο από το αιολικό πάρκο που ανήκει στη μονάδα.
Η πλήρης λειτουργία της, με την ενεργοποίηση των δύο υδροηλεκτρικών σταθμών που επίσης περιλαμβάνει, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2018.
Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, θα γίνουν και οι τελευταίες εργασίες για την αποπεράτωση του έργου, το οποίο έως τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ολοκληρωθεί κατά 85%.
Η δυνατότητα λειτουργίας του έργου (όπως επίσης και της υβριδικής μονάδας στην Τήλο) δρομολογήθηκε με τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για το Δομημένο Περιβάλλον.
Με βάση την τροπολογία, για τις δύο αυτές εγκαταστάσεις μπορούν να συναφθούν συμβάσεις πώλησης με το παλιό καθεστώτος στήριξης των ΑΠΕ, καθώς είχαν σημαντική ωριμότητα στις 31 Δεκεμβρίου 2015, όταν έληξε η ισχύς του εν λόγω καθεστώτος.

Η δεύτερη επένδυση του είδους της στην ΕΕ

Η μονάδα στην Ικαρία θα είναι η δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την εγκατάσταση στο ισπανικό νησί Ελ Ιέρο, που θα αξιοποιεί την ανύψωση νερού ανάμεσα σε δύο ταμιευτήρες, για να αποθηκεύει έμμεσα ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και έτσι να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο της Ικαρίας.
Γι’ αυτό τον λόγο, εκτός από αιολικό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW, στις εγκαταστάσεις της συγκαταλέγονται και δύο δεξαμενές νερού που «επικοινωνούν» μέσω ενός μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, ισχύος 3,1 MW.
Η δυνατότητα αποθήκευσης οφείλεται στο γεγονός ότι το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα θα χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη.
Έτσι, το νερό θα μπορεί να αξιοποιηθεί ως “φυσική μπαταρία” για την παραγωγή ρεύματος, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή, οι οποίες θα θέτουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό.
Το νερό που θα ανακυκλώνεται ανάμεσα στους ταμιευτήρες θα προέλθει από τις υπερχειλίσεις ενός παρακείμενου φράγματος, που βρίσκεται ψηλότερα.
Μάλιστα, επειδή οι υπερχειλίσεις είναι συχνό φαινόμενο τον χειμώνα, ανάμεσα στο φράγμα και τους ταμιευτήρες υπάρχει ένας δεύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός 1,05 MW, για την επιπλέον παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης