Trump: Σύντομα οι αποφάσεις για τους δασμούς στα εισαγόμενα ηλιακά πάνελ

Trump: Σύντομα οι αποφάσεις για τους δασμούς στα εισαγόμενα ηλιακά πάνελ
Οι εγχώριοι παραγωγοί πάνελ που αντιτίθενται στις φθηνές εισαγωγές θα επωφεληθούν από την επιβολή δασμών αλλά μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις για τους εγκαταστάτες οι οποίοι βασίσθηκαν στα υλικά χαμηλότερου κόστους για την πρόσφατη ανάπτυξή τους
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε την Τετάρτη 17/1 ότι θα ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις του σχετικά με τις χρεώσεις στα τιμολόγια  των εισαγόμενων ηλιακών συλλεκτών.
Η ηλιακή βιομηχανία αναμένει με ανυπομονησία την απόφαση, η οποία θα έχει ευρείες συνέπειες για τον τομέα. Οι εγχώριοι παραγωγοί πάνελ που αντιτίθενται στις φθηνές εισαγωγές θα επωφεληθούν από την επιβολή δασμών αλλά οι εγκαταστάτες οι οποίοι βασίσθηκαν στα υλικά χαμηλότερου κόστους για την πρόσφατη ανάπτυξή τους, θα «υποφέρουν».
Σε συνέντευξη στο Reuters, ο Trump αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση - η οποία προκλήθηκε πέρυσι από τα παράπονα εγχώριου κατασκευαστή που διαμαρτυρήθηκε για την επίδραση των εισαγωγών στους κατασκευαστές πάνελ των ΗΠΑ.
"Ξέρετε, τους χρεώνουν - επιδοτούνται από την κυβέρνηση, πολλά πράγματα συμβαίνουν - χάνουν τα πάνελ, τότε όλοι βγαίνουν από την επιχείρηση", είπε.
Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση, είπε: "Πολύ σύντομα. Ειλικρινά, σύντομα. "
Σύμφωνα με μια διαδικασία που διέπεται από την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, ο Trump πρέπει μέχρι τις 26 Ιανουαρίου να λάβει την απόφασή του.
Η πτωχευμένη εγχώρια επιχείρηση παραγωγής πάνελ Suniva προκάλεσε την εξέταση του τιμολογίου από τον Trump τον περασμένο χρόνο, όταν υπέβαλε εμπορική υπόθεση υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τις φτηνές εισαγωγές.
 Περίπου το 95% των ηλιακών κυψελών και πάνελ που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από το εξωτερικό, με τα περισσότερα να είναι από την Κίνα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την  SPV Market Research.
Στη συνέχεια, η Suniva συμμετείχε στην υπόθεση με τον αμερικανικό βραχίονα του γερμανικού κατασκευαστή SolarWorld AG.
Τον Οκτώβριο, ο Trump έλαβε μια σειρά προτάσεων από τα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ για την προστασία των εγχώριων παραγωγών, αλλά έχει περιθώρια να βρει την  δική του εναλλακτική λύση του ή να μην κάνει τίποτα.
Η Suniva αναζητεί ισχυρά μέτρα που θα της επιτρέψουν  να επαναλειτουργήσει  τα εργοστάσιά της και να επαναπροσλάβει τους υπαλλήλους της ", ανέφερε ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Mark Paustenbach.
Μόνο το 14% περίπου των 260.000 θέσεων εργασίας της ηλιακής βιομηχανίας βρίσκεται στον κατασκευαστικό τομέα.
 Η υπόθεση έχει προκαλέσει άγχος στους εγκαταστάτες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης βιομηχανίας και βασίζονται στις χαμηλές τιμές των εισαγομένων προϊόντων.
Το τμήμα εγκαταστατών, του Σύνδεσμου Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, αγωνίστηκε εναντίον των δασμών, λέγοντας ότι θα αυξήσει την τιμή της, θα εξαλείψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και τελικά θα βλάψει τους κατασκευαστές που τη ζήτησαν.
"Είμαι αισιόδοξος ότι η επιχειρηματική πτυχή θα υπερισχύσει", δήλωσε ο George Hershman, πρόεδρος της Swinerton Renewable Energy, ιδιωτική επιχείρηση που κατασκευάζει μεγάλης κλίμακας ηλιακά έργα.
Ο Hershman δήλωσε ότι η Swinerton απασχολούσε 2.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης και έως 8.000 προσωρινά εργαζόμενους, αλλά πρόσθεσε ότι πολλά από τα έργα της έχουν «παγώσει», εν αναμονή της απόφασης του Trump.
"Εάν προσθέσετε 50% στο κόστος της εργασίας, μπορεί να μην είναι οικονομικό", δήλωσε ο Hershman.
Η εταιρεία Solaria Corp, μια αμερικανική εταιρεία που παράγει πάνελ τόσο στην Καλιφόρνια όσο και στη Νότια Κορέα, αντιτίθεται επίσης στα τιμολόγια, σύμφωνα με τον Chief Executive Suvi Sharma. Η εταιρεία δήλωσε ότι σε ένα πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης ύψους 23 εκατομμυρίων δολαρίων χρειάστηκε μήνες καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για την υπόθεση,
"Το καλύτερο θα ήταν να είχε τελειώσει όλο αυτό", είπε ο Sharma.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης