Τελευταία Νέα

Στα τέλη Νοεμβρίου ο πρώτος διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά

Στα τέλη Νοεμβρίου ο πρώτος διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τον διαγωνισμό, καθώς από το 2017 και μετά για τα νέα έργα οι παραγωγοί των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν θα πληρώνονται με σταθερές διοικητικά καθοριζόμενες ταρίφες, αλλά με βάση τις τιμές που θα προκύπτουν από ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός για νέα φωτοβολταϊκά έργα, ισχύος τουλάχιστον 40 MW.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα εφαρμοσθεί στη χώρα μας διαγωνιστική διαδικασία για νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς μέχρι σήμερα τα έργα αυτά αποζημιώνονται είτε με σταθερές ταρίφες (feed in tariff) είτε από το περασμένο καλοκαίρι και μετά με το καθεστώς της κυμαινόμενης διαφορικής προσαύξησης feed in premium (τιμή αγοράς συν ένα διοικητικά καθοριζόμενο premium). 
Από το 2017 όλα σχεδόν τα νέα έργα ΑΠΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως για παράδειγμα οι υβριδικές μονάδες, θα ενταχθούν στο καθεστώς των διαγωνιστικών διαδικασιών.
Δηλαδή, ανάλογα με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, θα ορίζεται από τη ΡΑΕ η ισχύς που θα δημοπρατείται σε διαφόρες κατηγορίες ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά κτλ.) και οι επενδυτές θα υποβάλουν προσφορές.
Κατά κανόνα, θα εγκρίνονται τα έργα με τις χαμηλότερες τιμές, ώστε σταδιακά να μειωθεί το κόστος στήριξης των ΑΠΕ και να ενταχθούν με τον όσο πιο δυνατόν ομαλό τρόπο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Κατατέθηκαν οι εγγυητικές επιστολές

Σε ότι αφορά τον πρώτο διαγωνισμό για νέα φωτοβολταϊκά έργα, στις 9 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής των εγγυητικών επιστολών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Αν και όταν είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι η ισχύς που θα δημοπρατηθεί θα ανέλθει σε «τουλάχιστον» 40 MW (το ακριβές μέγεθος θα οριστεί τις επόμενες εβδομάδες), είχαν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τους παραγωγούς ΑΠΕ, καθώς θεωρούσαν ότι είναι πολύ μικρή η ποσότητα, τελικά φαίνεται ότι δεν εκδηλώνεται τόσο ισχυρό ενδιαφέρον ώστε να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Από τις εγγυητικές επιστολές θα φανεί σε ποιο ύψος θα ανέλθουν οι προσφορές που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό.
Το ποσό της εγγυητικής επιστολής ανέρχεται σε 42.000 ευρώ για το πρώτο MW και σε 21.000 ευρώ για κάθε ένα από τα υπόλοιπα της κάθε προσφοράς. Η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς ανά υποβαλλόμενη προσφορά είναι 10 MW.

Οι ταρίφες για τα νέα έργα

Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή υποβολής προσφοράς στο πλαίσιο της πιλοτικής ανταγωνιστικής διαδικασίας έχει ορισθεί σε 94 €/MWh για τις υπόχρεες σε λήψη Άδειας Παραγωγής φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (δηλαδή αυτές που έχουν ισχύ άνω του 1 MW) και σε 104 €/MWh για τις εξαιρούμενες (κάτω του 1 MW).
Τα 40 MW του διαγωνισμού θα «σπάσουν» σε δύο κατηγορίες, μία για τα έργα άνω του 1 MW και μία γι΄αυτά που είναι κάτω από 1 MW.
Εκτιμάται ότι στην πρώτη κατηγορία, η ισχύς που θα βγεί στον διαγωνισμό θα είναι τουλάχιστον 32 MW, καθώς στα μικρότερα έργα το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης