Ινδία: Πρόταση για επιβολή προσωρινού δασμού 70% στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από Κίνα και Μαλαισία

Ινδία: Πρόταση για επιβολή προσωρινού δασμού 70% στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από Κίνα και Μαλαισία
Ο προτεινόμενος δασμός διασφάλισης θα παραμείνει σε ισχύ για 200 ημέρες
Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κινεζικού ηλιακού εξοπλισμού, πρότεινε ένα φόρο ασφαλείας  70% για τα κύτταρα και τις μονάδες που αποστέλλονται από την Κίνα και τη Μαλαισία, επικαλούμενή "απειλή σοβαρού τραυματισμού" της εγχώριας βιομηχανίας.
Η Γενική Διεύθυνση Δασμών, Τελωνείων και Κεντρικών Φορέων Ανταγωνισμού παρουσίασε την πρόταση σε ένα έγγραφο της 5ης Ιανουαρίου και πρότεινε η  εισφορά να παραμείνει σε ισχύ για 200 ημέρες.
"Οι υπάρχουσες κρίσιμες περιστάσεις δικαιολογούν την άμεση επιβολή προσωρινού δασμού διασφάλισης για να σωθεί η εγχώρια βιομηχανία από περαιτέρω σοβαρή ζημία, η οποία θα ήταν δύσκολο να αποκατασταθεί", ανέφερε στο έγγραφο το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας επίσης το ενδεχόμενο απώλειας θέσεων εργασίας.
Η ετήσια κατασκευαστική ικανότητα της Ινδίας για ηλιακά κύτταρα είναι μόνο περίπου 3 gigawatts, σε σύγκριση με τη μέση απαίτηση των 20 gigawatts, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία τον περασμένο μήνα.
Τα υπόλοιπα πρέπει να αγοραστούν στη διεθνή αγορά. Η χώρα της Νότιας Ασίας ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ηλιακών κυττάρων και μονάδων από την Κίνα πέρυσι, αγοράζοντας το ένα τρίτο των αποστολών αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της Bloomberg New Energy Finance.
Το έγγραφο του υπουργείου ανέφερε ότι οι ηλιακέ εξαγωγές της Κίνας προς την Ινδία αποτελούσαν το 1,52% των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών το 2012, ποσοστό που αυξήθηκε σχεδόν στο 22% το 2016.
"Η ηλιακή ιστορία της Ινδίας είναι χτισμένη σε κινεζικά πάνελ και ο δασμός, εάν εφαρμοστεί, θα σήμαινε το τέλος των ρεκόρ χαμηλών ηλιακών τιμολογίων που είδαμε το 2017", δήλωσε ο Vandana Gombar, αναλυτής του BNEF στο Νέο Δελχί.
Η πρόταση της κυβέρνησης μετά από αίτημα πέντε εγχώριων κατασκευαστών - της Mundra Solar PV Ltd., της Indosolar Ltd., της Jupiter Solar Power Ltd., της Websol Energy Systems Ltd. και της Helios Photo Voltaic Ltd. που  υπέβαλαν στις 5 Δεκεμβρίου ζητώντας την επιβολή δασμού στις εισαγωγές ηλιακών κυττάρων "έστω και μη συναρμολογημένα σε μονάδες ή πλαίσια".

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης