Περιορισμένο ενδιαφέρον για το virtual net metering – Μόλις 17 ο αιτήσεις που έχουν υποβληθεί

Περιορισμένο ενδιαφέρον για το virtual net metering – Μόλις 17 ο αιτήσεις που έχουν υποβληθεί
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, η αξιοποίηση του θεσμού του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού κινείται προς το παρόν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα
Εξαιρετικά μικρή ανταπόκριση έχουν δείξει έως τώρα οι φορείς και οι αγρότες που μπορούν να εφαρμόσουν το virtual net metering (εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς στους τεσσεράμισι πρώτους μήνες ισχύος του μέτρου έχουν κατατεθεί στον ΔΕΔΔΗΕ μόλις 18 σχετικές αιτήσεις, εκ των οποίων μάλιστα η μία ακυρώθηκε από τον Διαχειριστή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τα μέσα Ιουλίου που ξεκίνησε η εφαρμογή του virtual net metering μέχρι τον Νοέμβριο, από τις 17 έγκυρες αιτήσεις μόλις δύο έχουν πάρει «σάρκα και οστά» με την εγκατάσταση και την ενεργοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων που αξιοποιούν τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό.
Επίσης, άλλες τρεις αιτήσεις έχουν φτάσει στο στάδιο υπογραφής σύμβασης σύνδεσης.
Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν είναι περιορισμένος ο αριθμός όσων μπορούν να αξιοποιήσουν το μέτρο, καθώς αφορά μόνο αγρότες και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημόσιου δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς ή σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος.

Διάψευση, προς το παρόν, των προσδοκιών

Ακόμη κι έτσι, όμως, διαψεύδονται στην πράξη οι αρχικές εκτιμήσεις για το ότι οι γεωργοί θα έδειχναν εξαρχής σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.
Ο λόγος είναι πως αντίθετα από τον «απλό» ενεργειακό συμψηφισμό, στο virtual net metering η παραγωγή από το φωτοβολταϊκό σύστημα και η κατανάλωση του ρεύματος δεν χρειάζεται να γίνονται στον ίδιο μετρητή.
Έτσι, για παράδειγμα, εγκαθιστώντας ηλιακά πάνελ σε οποιοδήποτε χωράφι ή οικόπεδό του, ένας αγρότης μπορεί να συμψηφίζει την παραγωγή με την κατανάλωση ρεύματος σε κάποια γεώτρησή του.
Την ίδια στιγμή, τα στατιστικά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ αποκαλύπτουν καλύτερες επιδόσεις για τον «απλό» ενεργειακό συμψηφισμό, καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 ενεργοποιήθηκαν 207 νέα φωτοβολταϊκά συστήματα, στα οποία η παραγωγή και η κατανάλωση συμψηφίζεται στο ίδιο ρολόι.
Με δεδομένο πως το σύνολο των ενεργοποιήσεων είναι 694 από την έναρξη ισχύος του μέτρου, το παραπάνω νούμερο αντιστοιχεί περίπου στο 30% όλων των εγκαταστάσεων που έχουν υλοποιηθεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης