Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε ενίσχυση της χρήσης γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών στοχεύει το ΥΠΕΝ – Προωθεί σχετικό νομοσχέδιο

Σε ενίσχυση της χρήσης γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών στοχεύει το ΥΠΕΝ – Προωθεί σχετικό νομοσχέδιο
Τη διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων, σύμφωνα με την πρόβλεψη του σχεδίου νόμου, θα μπορεί πλέον να αναλάβει η τοπική αυτοδιοίκηση, παραχωρώντας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές μόνο την εκμετάλλευση του project
Τα εμπόδια που θέτει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων χαμηλών θερμοκρασιών, θέλει να άρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω ενός νέου νομοσχεδίου που προωθεί για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.
Στόχος του νομοσχεδίου είναι να ανοίξει τον δρόμο για να επεκταθεί η χρήση της γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών, δηλαδή των γεωθερμικών πεδίων όπου αναβλύζει ρευστό με θερμοκρασία από 25 έως και 90 βαθμούς Κελσίου.
Κι αυτό γιατί, παρόλο που υπάρχουν πολλά τέτοια πεδία στην Ελλάδα, και το ρευστό τους μπορεί να μειώσει το λειτουργικό κόστος ιχθυοτροφείων, θερμοκηπίων και μονάδων ξήρανσης, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την τηλεθέρμανση κτιρίων, ακόμη και σήμερα είναι λίγες οι σχετικές εφαρμογές.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η σημαντικότερη αιτία είναι πως το τρέχον θεσμικό πλαίσιο (ν.3175/2003) προβλέπει την παραχώρηση ενός πεδίου μέσω διαγωνισμού, σε έναν ιδιώτη που θα αναλάβει τη διαχείρισή του, εκτός από την εκμετάλλευσή του.
Κάτι που σημαίνει πως, πέρα από την επένδυση για την αξιοποίηση ποσοτήτων του ρευστού για τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. τα θερμοκήπια  ή τις μονάδες ξήρανσης που διαθέτει), θα πρέπει να εγκαταστήσει επίσης υποδομές που θα προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, οι οποίες θα αξιοποιήσουν επίσης το πεδίο.

Διάκριση μεταξύ διαχείρισης και εκμετάλλευσης  

Στην πράξη, ωστόσο, αυτό το σχήμα δεν λειτούργησε ποτέ, αφού σε όποιον επενδυτή παραχωρήθηκε έως σήμερα κάποιο πεδίο, ο ιδιώτης επικεντρώθηκε αποκλειστικά με την εκμετάλλευση του πεδίου για τις δικές του δραστηριότητες.
Αντίθετα, για την ανάπτυξη του πεδίου, και επομένως την προσέλκυση και άλλων επενδυτών, θα έπρεπε όχι μόνο να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια, αλλά και να επιστρατεύσει και μία ομάδα από επιστήμονες ειδικούς γι’ αυτό τον σκοπό.
Έτσι, το νέο νομοσχέδιο θα διαχωρίζει τη διαχείριση από την αξιοποίηση.
Τη διαχείριση θα μπορεί πλέον να αναλάβει η τοπική Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παραχωρώντας μόνο την εκμετάλλευση σε επενδυτές.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, ο διαχωρισμός θα βοηθήσει στη διάδοση των εφαρμογών γεωθερμίας χαμηλών θερμοκρασιών.
Παράλληλα, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η χρήση της γεωθερμίας να γίνει πιο φθηνή και αποτελεσματική.
Έτσι, για παράδειγμα, το ρευστό θα μπορεί να αξιοποιηθεί πρώτα για τηλεθέρμανση (όπου απαιτούνται 70 βαθμοί Κελσίου) και μετά για την άνοδο της θερμοκρασίας στο εσωτερικό θερμοκηπίων (όπου απαιτούνται 50 βαθμοί).
Το νομοσχέδιο δεν θα αλλάξει το καθεστώς των γεωθερμικών πεδίων υψηλών θερμοκρασιών (άνω των 90 βαθμών Κελσίου), που χρησιμοποιούνται για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης