Τελευταία Νέα

Ναρκοθετεί την υλοποίηση επενδύσεων το νέο χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ

Ναρκοθετεί την υλοποίηση επενδύσεων το νέο χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ως αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη και περισσότερο δαπανηρή μία επένδυση ΑΠΕ
Σοβαρά εμπόδια στην ανάπτυξη επενδύσεων στον κρίσιμο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φαίνεται πως βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου, παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους projects θα άλλαζαν προς το θετικότερο το τοπίο των ΑΠΕ και το κυριότερο θα συνέβαλλαν στη μείωση του ενεργειακού κόστους στη χώρα.  
Ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κίμων Χατζημπίρος, απευθυνόμενος στη διημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα το ΙΕΝΕ ανέφερε πως η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει και μάλιστα νομοθετεί με βάση τα μικροσυμφέροντα, τα οποία όμως - όπως τόνισε - ορθώνουν εμπόδια στις επενδύσεις ΑΠΕ με το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο που απαγορεύει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές Natura.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ως αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη και πιο δαπανηρή η επένδυση σε ΑΠΕ.

Αύξηση του κόστους της ενέργειας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, με παρέμβαση του υποστήριξε πως ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ θα ανεβάσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον.
Πρότεινε δε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να αντλήσει πληροφορίες από το νομοθετικό πλαίσιο της Ισπανίας και της Γερμανίας, αλλά και της μακρινής Χιλής, η οποία προχωρά σε επενδύσεις ΑΠΕ έχοντας ως κριτήριο τη μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 50% μέχρι το 2022.
Τα εμπόδια για την εξάπλωση των ΑΠΕ θα πρέπει να απασχολήσουν όλους, ανέφεραν οι ομιλητές του συνεδρίου.
Επίσης αποκαλύφθηκε ότι το κόστος των διαγωνισμών για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι υψηλότερο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα εμπόδια πρέπει να αρθούν, διότι σε άλλη περίπτωση η Ελλάδα θα χάσει την ανταγωνιστικότητά της στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με τους ομιλητές, είναι τεράστια η ευθύνη της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να παρεμβαίνει με νομοθετήματα που θα είναι πιο απλά και θα βοηθούν τις επενδύσεις ώστε να μη θυσιάζεται το μέλλον της χώρας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης