Τελευταία Νέα

Deal 3,7 δισ. δολ στις ανανεώσιμες – Τα επενδυτικά κεφάλαια GIP και CIC εξαγοράζουν την Equis Energy

tags :
Deal 3,7 δισ. δολ στις ανανεώσιμες – Τα επενδυτικά κεφάλαια GIP και CIC εξαγοράζουν την Equis Energy
Στα περιουσιακά στοιχεία της Equis περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις χωρητικότητας άνω των 11 γιγαβάτμεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται στην Ιαπωνία.
Το  αμερικανικό fund, Global Infrastructure Partners (GIP)  έχει συμφωνήσει να αγοράσει την Equis Energy, τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ασίας, έναντι  3,7 δις. δολάρια με εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου China Investment Corp., υπογραμμίζοντας το αυξανόμενο παγκόσμιο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η Equis είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ασία και τον Ειρηνικό, με περισσότερα από 180 περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνουν ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική παραγωγή σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ινδία και οι Φιλιππίνες.
Στα περιουσιακά στοιχεία της Equis περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις χωρητικότητας άνω των 11 γιγαβάτμεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται στην Ιαπωνία.
"Η συναλλαγή είναι η μεγαλύτερη απόκτηση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ιστορία και ενισχύει τη θέση της GIP ως κυρίαρχο κατασκευαστή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις βασικές αναπτυσσόμενες αγορές του ΟΟΣΑ της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας, καθώς και σε ολόκληρη την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία", ανακοίνωσε η Equis Pte Ltd και η GIP την Τετάρτη 25/10.
Η Moody's Investors Service  είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αποτελέσουν κεντρική εστίαση των εθνικών ενεργειακών πολιτικών, καθώς περισσότερες χώρες θα στραφούν στις ανανεώσιμες προμήθειες μέσω ανταγωνιστικών δημοπρασιών.
Το Reuters ανέφερε τον Ιούλιο ότι οι ιαπωνικές εμπορικές επιχειρήσεις, τα παγκόσμια συνταξιοδοτικά ταμεία, αρκετές εταιρείες και εταιρείες εξαγορών ανταγωνίζονταν για να αγοράσουν την Equis, σε μια εποχή που πολλές ασιατικές κυβερνήσεις επεκτείνουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το κόστος τους πέφτει.
"Οι κυβερνητικές πολιτικές υποστηρίζουν και ενθαρρύνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αλλά εξίσου σημαντικό και αν όχι περισσότερο, είναι ότι η καμπύλη κόστους τόσο της αιολικής όσο και της ηλιακής ενέργειας έχει πέσει μαζικά ", δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters  πηγή που  βρίσκεται κοντά στη συμφωνία της  Equis.
"Στις περισσότερες αγορές τώρα, δεν χρειάζονται κυβερνητικές επιδοτήσεις συμπλήρωσε.
Το Public Investment Pension Board, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές συνταξιοδοτικών επενδύσεων του Καναδά, είναι επίσης μέρος της κοινοπραξίας σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το GIP θα κατέχει μερίδιο 50% στην Equis, ενώ PSP και CIC θα κατέχουν από 10% έως 20%.
Φέτος η  CIC συμφώνησε να αγοράσει την ευρωπαϊκή εταιρεία Logicor Ltd για σχεδόν 14 δις. δολάρια.
"Είμαστε ενθουσιασμένοι από τη νέα επένδυση στην Equis Energy, η οποία είναι ισχυρή προσαρμογή στην παγκόσμια επενδυτική στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της GIP", δήλωσε ο Adebayo Ogunlesi, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GIP.
Το GIP της Νέας Υόρκης, το οποίο διαχειρίζεται πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει επενδύσεις στο ισπανικό φυσικό αέριο Gas Natural, το λιμάνι της Μελβούρνης και το αεροδρόμιο Gatwick της Βρετανίας.
Κατά τη διαδικασία πώλησης της Equis, πολλοί υποψήφιοι είχαν σχηματίσει κοινοπραξίες για να χωρίσουν το χαρτοφυλάκιο, καθώς ορισμένοι επιθυμούσαν να αγοράσουν μόνο συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και το συνολικό μέγεθος της εξαγοράς ήταν μεγάλο.
Οι αγοραστές αναλαμβάνουν επίσης αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.
Η Equis και το GIP δήλωσαν ότι υπέγραψαν μια δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του 100% της Equis Energy στο GIP και στους συν-επενδυτές. Η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η Credit Suisse και η JPMorgan ήταν οικονομικοί σύμβουλοι της Equis Energy. Οι Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι ενώ ο Clifford Chance ενημέρωσε την GIP.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης