Τελευταία Νέα

Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας: Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξάνεται στη Νοτιοανατολική Ασία μέχρι το 2040

Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας: Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξάνεται στη Νοτιοανατολική Ασία μέχρι το 2040
H ζήτηση της ενέργειας αναμένεται να φτάσει το 60% έως το 2040
Αυξητικές τάσεις θα παρουσιάσει η ζήτηση πετρελαίου στη Νοτιανατολική Ασία μέχρι το 2040 εκτιμά η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
Σε έκθεση που φιλοξενείται στο Reuters, γίνεται εκτενής αναφορά στο πετρέλαιο και στη πορεία που διαγράψει στις περιοχές της Ασίας, οι οποίες βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για τις μετακινήσεις τους, τη μεταφορά πλοίων και την κατασκευή πλαστικών.
Ωστόσο, η παγκόσμια τάση που επικρατεί για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές αερίου του άνθρακα, έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία στη βιομηχανία του πετρελαίου, που «βλέπει» την κορύφωση της ζήτησης στα επόμενα 10-20 χρόνια.
Στην Διεθνή Βδομάδα Ενέργειας που πραγματοποιείται στη Σιγκαπούρη, ο διευθύνων Σύμβουλος της Επιτροπής Ενέργειας, Keisuke Sadamori, τόνισε ότι: «το πετρέλαιο θα συνεχίσει να καλύπτει το 90% των μετακινήσεων στη Νοτιοανατολική Ασία» και συνέχισε λέγοντας : «Εκτός αν υπάρξουν δραστικές τεχνολογικές αλλαγές που θα ρίξουν τη ζήτηση».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί σε περίπου 6,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2040 από τα σημερινά 4,7. Οι προβλέψεις αυτές βέβαια έχουν όριο μέχρι τα επόμενα 23 χρόνια.
Όσον αφορά την ζήτηση της ενέργειας, αυτή αναμένεται να φτάσει το 60% έως το 2040.
Σημαντική βέβαια είναι η συμβολή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα αυξανόμενα κέρδη στην περιοχή ωθούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η περιοχή θα έχει καθολική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και αναμένεται να εγκαταστήσει περισσότερες από 565 GW χωρητικότητας παραγωγής ενέργειας το 2040 σε σχέση με τις 240 GW που υπάρχουν σήμερα. Ο άνθρακας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της νέας παραγωγής.
«Ο άνθρακας θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της αύξησης, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα τετραπλασιαστούν μέχρι το 2040 για να καταστούν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τον άνθρακα, ξεπερνώντας το φυσικό αέριο», σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς επιτροπής Ενέργειας.
Η Νοτιοανατολική Ασία θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη για τη ζήτηση ενέργειας παγκοσμίως καθώς η οικονομία της τριπλασιάζεται σε μέγεθος και ο συνολικός πληθυσμός της αυξάνεται κατά ένα πέμπτο. Η Νοτιοανατολική Ασία θα πρέπει να ξεπεράσει τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια το 2040 για εισαγωγές καθαρής ενέργειας, που ισοδυναμούν με περίπου το 4% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της περιοχής
Μοναδικός ανησυχητικός παράγοντας σε όλα αυτά είναι η ενεργειακή ασφάλεια στο ενδεχόμενο της αυξανόμενης εξάρτησης από την ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης