Αλλαγή πλεύσης για τη Νορβηγία – Στροφή στην πράσινη ενέργεια

Αλλαγή πλεύσης για τη Νορβηγία – Στροφή στην πράσινη ενέργεια
Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να χάσουν την αξία τους υποστηρίζει ο υπουργός περιβάλλοντος της χώρας
Η Νορβηγία θα μελετήσει τρόπους για να καταστήσει την οικονομία της πιο πράσινη και να μειώσει την εξάρτησή της από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που ενδέχεται να χάσουν αξία εν μέσω των  προσπαθειών για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε την Πέμπτη 5/10 ο υπουργός περιβάλλοντος της χώρας  Vidar Helgesen.
Κυβερνητική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα διοριστεί τις επόμενες ημέρες, θα εξετάσει την ανταγωνιστικότητα και τους τρόπους με τους οποίους θα «προστατεύσει» τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη από τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
"Με δεδομένες τις  αλλαγές στην ενέργεια και  τις μεταφορές, τα ορυκτά καύσιμα θα έχουν μικρότερη αξία με την πάροδο του χρόνου", δήλωσε ο Helgesen στο Reuters.
 «Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές προχωρεί γρηγορότερα από ό, τι έχει σκεφτεί κανείς, και σχεδόν κάθε σενάριο απέχει  από την πραγματικότητα», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τις εργασίες σε περίπου ένα χρόνο.
Το Όσλο επεσήμανε έχει κάνει μεγάλα βήματα, για παράδειγμα στην τεχνολογία μπαταριών για τη ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών πορθμείων. Πρέπει όμως να αναζητήσει νέες επιχειρήσεις που βασίζονται σε αναδυόμενες τεχνολογίες, από την αλιεία μέχρι την ψηφιοποίηση.
 Η Νορβηγία απέχει πολύ από τους στόχους της βάσει της συμφωνίας του Παρισιού  και θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 έωε το 2030. Οι εκπομπές ήταν  στο 3,3% το 2016  σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Ο κ. Helgesen δήλωσε ότι η Νορβηγία ήταν "αρκετά καλά" τοποθετημένη για να χειριστεί τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω του 1 τρισ. δολαρίων του ασφαλιστικού ταμείου, που βασίστηκε στα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης