30.000 πάνελ σε 45 στρέμματα: Πρεμιέρα για το πρώτο ηλιακό πάρκο χωρίς επιδοτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

30.000 πάνελ σε 45 στρέμματα: Πρεμιέρα για το πρώτο ηλιακό πάρκο χωρίς επιδοτήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το φετινό καλοκαίρι ήταν το "πιο πράσινο", σύμφωνα με το National Grid σχεδόν το 52% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα
Το πρώτο ηλιακό αγρόκτημα του Ηνωμένου Βασιλείου που κατασκευάσθηκε  χωρίς επιδοτήσεις, μια εγκατάσταση 45 στρεμμάτων αποτελούμενη από περισσότερους από 30.000 ηλιακούς συλλέκτες, τέθηκε σε λειτουργία.
Το ηλιακό αγρόκτημα Clayhill, κοντά στο Flitwick, στο Bedfordshire, φιλοξενεί επίσης πέντε μονάδες μπαταριών αποθήκευσης και εγκαινιάσθηκε επίσημα σήμερα  Τρίτη 25/9 από την υπουργό Κλιματικής Αλλαγής κ. Claire Perry.
Η Anesco, η εταιρεία παροχής ενέργειας που δημιούργησε το πάρκο των 10 μεγαβάτ, δήλωσε ότι θα παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για περίπου 2.500 σπίτια, εξοικονομώντας 4.452 τόνους άνθρακα.
Η Downing Street ανακοίνωσε  ότι το αγρόκτημα είναι το πρώτο στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατασκευάσθηκε και λειτουργεί χωρίς κρατική επιδότηση, αφού η τιμή των ηλιακών συλλεκτών μειώθηκε κατά 2/3 από το 2010.
"Το κόστος των ηλιακών συλλεκτών και των μπαταριών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, και αυτή η πρώτη χωρίς επιδοτήσεις επένδυση στο Clayhill αποτελεί σημαντική στιγμή για την καθαρή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε η Perry την Τρίτη. "Οι ηλιακοί συλλέκτες ήδη παρέχουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσουν 2,7 εκατομμύρια σπίτια, με το 99% αυτής της χωρητικότητας να έχει εγκατασταθεί από το 2010.
Επίσης, την Τρίτη, το National Grid δήλωσε ότι αυτό το καλοκαίρι ήταν το "πιο πράσινο", με σχεδόν το 52% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτό συγκρίνεται με περίπου 35% πριν από τέσσερα χρόνια.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν μια ακόμη ώθηση όταν αποκαλύφθηκε ότι το κόστος των αιολικών  πάρκων είχε μειωθεί σημαντικά. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι το κόστος των νέων υπεράκτιων αιολικών έργων που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από το 2022-23 θα ήταν κατά 50% χαμηλότερο από την πρώτη δημοπρασία το 2015, σε 57,50 λίρες στερλίνες ανά μεγαβάτ ώρα.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης