Τελευταία Νέα

Στο «τραπέζι» μπαίνει και πάλι η ενεργειακή διασύνδεση Σκωτίας - Νορβηγίας

Στο «τραπέζι» μπαίνει και πάλι η ενεργειακή διασύνδεση Σκωτίας - Νορβηγίας
Το κόστος του καλωδίου ανέρχεται σε 2 δις. ευρώ (2.39 δις. δολ.) και η απόφαση για την επένδυση αναμένεται το 2019, αφού η κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή της Νορβηγίας εξετάσουν τις αιτήσεις για την κατασκευή και την εμπορία.
Οι προοπτικές της προγραμματισμένης γραμμής διασύνδεσης ισχύος 1,4 gigawatt (GW) που συνδέει τη Νορβηγία και τη Σκωτία έχουν βελτιωθεί μετά την επανεκλογή της δεξιάς κυβέρνησης στη Νορβηγία αυτό το μήνα, δήλωσε ο επικεφαλής του σχεδίου.
Το καλώδιο του υποθαλάσσιου δικτύου 650 χλμ. της NorthConnect θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ένα τέταρτο της αιχμής της ζήτησης στη Σκωτία με καθαρή ενέργεια από νορβηγικά υδροηλεκτρικά φράγματα και ανεμογεννήτριες.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Jonas Gahr Stoere είπε πριν από τις εκλογές ότι δεν θα υποστήριζε την αίτηση παραχώρησης  της NorthConnect εάν το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία.
"Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα θετικό αποτέλεσμα για τη NorthConnect", δήλωσε ο πρόεδρος του έργου Odd Oeygarden στο Reuters.
Το αναμενόμενο κόστος του καλωδίου ανέρχεται σε 2 δις. ευρώ (2.39 δις. δολ.) και η απόφαση για την επένδυση αναμένεται το 2019, αφού η κυβέρνηση και η ρυθμιστική αρχή εξετάσουν τις αιτήσεις για την κατασκευή και την εμπορία.
"Και οι δύο αιτήσεις υποβάλλονται τώρα και ... το επόμενο έτος θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας", δήλωσε ο Oeygarden.




Τα νορβηγικά συνδικάτα αντιτίθενται επίσης στο σχέδιο, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές ενέργειας στη Νορβηγία και να κάνουν τη χώρα λιγότερο ελκυστική για βιομηχανίες που καταναλώνουν ενέργεια.
 Οι συντηρητικοί που περιρίζουν  τους φόρους της Solberg νίκησαν   στις κοινοβουλευτικές εκλογές στις 10-11 Σεπτεμβρίου με υποσχέσεις για σταθερή διαχείριση της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο.
 Το νορβηγικό υπουργείο πετρελαίου και ενέργειας δήλωσε πριν από τις εκλογές ότι θα αξιολογήσει το οικονομικό κόστος και τα οφέλη της διασύνδεσης μετά την υποβολή της αίτησης
 Ο Oeygarden δήλωσε ότι η Βρετανία υποστήριξε επίσης το έργο.
 "Οι αρχές και οι αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μια στρατηγική θετική άποψη για τις διασυνδέσεις. Είχαμε συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες και πήραμε θετικά μηνύματα", ανέφερε.
 Εάν το έργο πάρει το πράσινο φως, θα μπορούσε να προμηθεύσει τη Σκωτία με καθαρή ενέργεια από τη Νορβηγία από τα τέλη του 2022 ή το 2023.
 Η NorthConnect είναι κοινή επιχείρηση  της σουηδικής Vattenfall και των νορβηγικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας E-CO Energi, Agder Energi και Lyse.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης