Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ραγδαία η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας – Μειώνεται το κόστος παραγωγής

Ραγδαία η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας – Μειώνεται το κόστος παραγωγής
Οι κυμαινόμενοι ηλιακοί συλλέκτες θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα στο μέλλον για τη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ενέργεια
Η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία και θα αποτελέσει μια σημαντική πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη ενώ οι εξελίξεις στην τεχνολογία οδηγούν σε περιορισμό του κόστους παραγωγής.
Η ηλιακή ενέργεια αυξάνεται θεαματικά ως βασική πηγή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του πλανήτη, δήλωσε ο επικεφαλής εταιρείας κατασκευής πινακίδων στο CNBC την Παρασκευή 15/9.
Ο Steve O'Neil, Διευθύνων Σύμβουλος στην  REC της Νορβηγίας, επεσήμανε ότι η μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας είναι αποτέλεσμα των τεχνολογικών εξελίξεων.
"Η ηλιακή ενέργεια αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ", δήλωσε ο O'Neil στο CNBC στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής της Σιγκαπούρης.
"Κάθε δύο χρόνια, τα ποσοστά εγκατάστασης διπλασιάζονται και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο τώρα πολύ γρήγορα."
Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι, σήμερα, το 2%, στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ηλεκτρισμού, παρέχεται με τη μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ενέργεια. Ως εκ τούτου, υπάρχει πιθανότητα μεγαλύτερου χώρου για διείσδυση της ηλιακής ενέργειας στην αγορά.
Το συνολικό ποσό της προστιθέμενης ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως αυξήθηκε κατά περίπου 50% το 2016 λόγω των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χωρητικότητα της ηλιακής ενέργειας είναι στα 305 gigawatts, από περίπου 50 gigawatts το 2010.
Μέρος της αυξημένης υιοθέτησης της ηλιακής ενέργειας οφείλεται πιθανώς στη μείωση του κόστους μετατροπής του ηλιακού φωτός σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια.
Οι τιμές αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω λόγω και της βελτίωσης του κόστους, σύμφωνα με την O'Neil.
"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόστος θα συνεχίσει να μειώνεται", επεσήμανε. "Τώρα, σε όλο τον κόσμο, η ηλιακή ενέργεια κοστίζει περίπου 8 σεντς ανά κιλοβατώρα.
 Αυτό μειώνεται κατά 70% από το 2010 και οι δαπάνες αυτές θα συνεχίσουν να μειώνονται καθώς αναπτύσσουμε την τεχνολογία".
Επιπλέον, η βελτιωμένη αποθήκευση καθιστά δυνατή τη χρήση ηλιακής ενέργειας ακόμη και όταν ο ουρανός είναι θολό ή συννεφιασμένος.
Η REC κατασκευάζει τους ηλιακούς συλλέκτες της στη Σιγκαπούρη και τη Νορβηγία, και ο  O'Neil δήλωσε ότι η εταιρεία πλησιάζει την παραγωγή της 30 εκατομμυρίων πάνελ  φέτος.
Ένας από τους νεότερους αναπτυσσόμενους τομείς που εστιάζει η REC είναι οι επιπλέουσες ηλιακές εγκαταστάσεις.
"Έχουμε κάνει αρκετές εγκαταστάσεις κλίμακας megawatts", είπε. "Έχουμε πλωτή ηλιακή ενέργεια στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και την Ιαπωνία".
Οι κυμαινόμενοι ηλιακοί συλλέκτες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της μετατροπής του ηλιακού φωτός σε ενέργεια, σύμφωνα με τον O'Neil.
"Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε, είναι πλήρως κλιμακωτή, είναι γρήγορη να αναπτυχθεί, μπορείτε να την κάνετε σε μια ταράτσα, μπορείτε να την κάνετε στο έδαφος, στο νερό, μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα της ηλιακής ενέργειας".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης