Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Βορ. Θάλασσα:Τεχνητά νησιά θα προμηθεύουν 70 - 100 εκατ. καταναλωτές με αιολική ενέργεια

Βορ. Θάλασσα:Τεχνητά νησιά θα προμηθεύουν 70 - 100 εκατ. καταναλωτές με αιολική ενέργεια
Δανία, Κάτω Χώρες και Γερμανία, υπέγραψαν τριμερή συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη ενός τεράστιου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το οποίο περιλαμβάνει τεχνητά νησιά, στη μέση της Βόρειας Θάλασσας.
Στον τομέα της αιολικής ενέργεια, η Δανία είναι αναμφισβήτα πρωταγωνιστής και καθοριστικός παράγοντας, ικανός να προσελκύσει πλούτο εμπειρίας . Μόνο αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, η Δανέζικη  Dong Energy, υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον κόσμο, Hornsea Project Two, στα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας προέρχεται από τουρμπίνες, σύμφωνα με την Δανική Υπηρεσία Ενέργειας.
Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (TSO) Energinet διαθέτει, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει τα συστήματα μεταφοράς της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Η εξάρτηση της χώρας από την αιολική ενέργεια θέτει το δικό της μοναδικό σύνολο προκλήσεων.
"Μεγάλος άνεμος σημαίνει ότι μερικές φορές έχουμε περισσότερα ... αιολικά (από) που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη χώρα και ... θα αρχίσουμε να τα εξάγουμε σε γειτονικές χώρες", δήλωσε ο Peder Andreasen, Διευθύνων Σύμβουλος της Energinet, στο CNBC's Sustainable Energy. Η χρήση των «διασυνδέσεων» είναι ζωτικής σημασίας όταν πρόκειται για αυτό.
Ο Andreasen περιέγραψε τα μεγάλα καλώδια ως "σημαντικά για το ηλεκτρικό δίκτυο", συνδέοντας περιοχές και χώρες μεταξύ τους, επιτρέποντας το εμπόριο ενέργειας πέρα από τα σύνορα.
"Όταν έχουμε πάρα πολλή ενέργεια, απλά εξάγουμε και όταν χρειαζόμαστε την ενέργεια αντιστρέφουμε τη ροή έτσι ώστε οι χώρες να έχουν τη δυνατότητα, με καλές διασυνδέσεις, να υποστηρίξουν η μια την άλλη", πρόσθεσε.
Σε αυτό το πνεύμα συνεργασίας διαμορφώνονται τώρα τα μεγάλα σχέδια για μια τεράστια εγκατάσταση αιολικής ενέργειας.
Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η Energinet, μαζί με τους TSOs των Κάτω Χωρών και της Γερμανίας, υπέγραψαν τριμερή συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη ενός τεράστιου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το οποίο περιλαμβάνει τεχνητά νησιά, στη μέση της Βόρειας Θάλασσας.
Η κλίμακα του προτεινόμενου έργου είναι τεράστια.
Αυτός, ο «ποταμός» αιολικής ενέργειας της Βόρειας Θάλασσας θα μπορούσε, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στο έργο, να προμηθεύσει 70 έως 100 εκατομμύρια Ευρωπαίους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050.
Η ιδιοφυΐα σχετικά με το τεχνητό νησί είναι ότι θα μπορούσατε να δημιουργήσετε πολλές ανεμογεννήτριες, ανοιχτές, εκτός οράματος, αλλά εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τεχνολογίες κοντά στην ακτή, οι οποίες είναι φθηνότερες", ανέφερε η Hannet Storm Edlefsen της Energinet στο Sustainable Energy της CNBC. Αυτό θα βοηθούσε στη μείωση της τιμής της «πράσινης μετάβασης», πρόσθεσε.
Το τεχνητό νησί και οι διασυνδέσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ιστό αράχνης, εξήγησε, καθιστώντας δυνατή την αποστολή ενέργειας σε διαφορετικές χώρες όπου είναι απαραίτητη, βελτιώνοντας τις τιμές στη διαδικασία.
"Αυτός είναι ο λόγος που ονομάζουμε Βόρειο Θάλαμο Αιολικής Ενέργειας, Hub της απογείωσης του ενεργειακού τομέα - είναι ένα πολύ φιλόδοξο έργο."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης